Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OIE
  • 08.02.2022. 13:30

Potrošnja obnovljive energije u Srbiji preko 30 odsto

U Srbiji je obnovljiva energija 2020. činila 35,7 odsto ukupne potrošnje energije za grejanje i hlađenje, a u saobraćaju je imala udeo od 1,2 odsto.

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 193
  • 84
  • 0

U Srbiji su obnovljivi izvori energije činili 30,7 odsto bruto potrošnje električne energije 2020. godine, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat, a preneo Euractiv.

Udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora bio je pribilžno isti kao i godinu dana ranije, a u odnosu na 2004. godinu povećan je za 12 odsto.

Obnovljivi izvori energije činili su 37 odsto bruto potrošnje električne energije u EU 2020. godine, u odnosu na 34 odsto koliko je bilo godinu dana ranije. Energija vetra je činila 36 odsto ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, a hidroenergija 33 odsto. Preostala trećina električne energije dolazila je iz solarne energije (14 odsto), čvrstih biogoriva i drugih obnovljivih izvora (po osam odsto).

Najviše korišćena solarna 

U analizi Eurostata navodi se da je solarna energija najbrže rastući izvor jer je 2008. činila samo jedan odsto potrošene električne energije u EU.

Među državama članicama EU, najviše potrošene energije iz obnovljivih izvora 2020. bilo je u Austriji (78 odsto) i Švedskoj (75 odsto), Danskoj (65 odsto). Portugalu (58 odsto), Hrvatskoj i Letoniji (53 odsto). Najmanji udeo električne iz obnovljivih izvora bio je na Malti (10 odsto), Mađarskoj i Kipru (po 12 odsto), Luksemburgu (14 odsto) i Češkoj (15 odsto).

Više od jedne petine ukupne korišćene za zagrevanje i hlađenje dobijeno je iz obnovljivih izvora (23,1 odsto). A u Srbiji je obnovljiva energija 2020. činila 35,7 odsto ukupne potrošnje za grejanje i hlađenje, a u saobraćaju je imala udeo od 1,2 odsto.

Potrebno što pre da napustimo ugalj i gas

Obnovljivi izvori generisali su u toku prošle godine jednaku količinu električne energije kao fosilna goriva, ali prelazak sa uglja i gasa i dalje se ne odvija zadovoljavajućim tempom, saopštila je neprofitna organizacija Ember u svom novom godišnjem izveštaju o stanju sektora proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji, prenosi sajt Klima101.

"Trenutna gasna kriza trebalo bi da nas razbudi. Trebalo bi da napustimo i ugalj i gas, i to brzo. Prednosti toga za ekonomiju i klimu su sve jasnije kako vreme odmiče", izjavio je jedan od autora Čarls Mur.


Tagovi

Električna energija Solarna energija Srbija OIE Energija vetra


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...