Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda
  • 08.07.2020. 07:30

Potrošnja vode: Očuvanje kvaliteta i količine kao glavni zadatak ZPP-a

U proseku, 44% ukupne količine koristi se u poljoprivredi, a prema poslednjim podacima Evropske komisije taj će broj svakako nastaviti da se povećava zbog navodnjavanja sve većeg broja poljoprivrednih površina, posebno u zemljama južne Evrope.

Foto: JumpStory
  • 76
  • 3
  • 0

Zaštita voda jedna je od glavnih tema u većini planova javnih politika, ne samo u Evropskoj uniji nego i širom sveta te na nacionalnim, regionalnim i lokalnim nivoima.

Putem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), EU nastoji da utiče na poljoprivredne delatnosti, a glavni sveobuhvatni cilj je osigurati svim građanima pristup dovoljnim količinama kvalitetne vode te na čitavom kontinentu garantovati dobro stanje svih vodnih tela.

44% vode odlazi na poljoprivredu

Voda je važna komponenta proizvodnje poljoprivrednih biljaka i hrane. Bez dovoljno kvalitetne i lako dostupne vode, ona bi u Evropi mogla biti ugrožena.

U proseku, 44% ukupne količine koristi se u poljoprivredi, a prema poslednjim podacima Evropske komisije taj broj svakako će nastaviti da se povećava zbog navodnjavanja sve većeg broja poljoprivrednih površina, posebno u zemljama na jugu.

Sistemi za navodnjavanje povrća - paradajzu i paprici treba "kap po kap", a kupusnjačama kišnica

Iako se navodnjava samo 9 % ukupnih poljoprivrednih površina, ono u svakom slučaju čini otprilike 50 % ukupne upotrebe vode u Evropi. Taj procenat na proleće može da se povećava na čak 60 % kako bi se pomoglo usevima nakon sadnje, posebno u slučaju voća i povrća za kojim postoji velika potražnja i koje drži visoke cene.

No, prema informacijama Evropske agencije za okolinu (EEA), očekuje se povećanje troškova navodnjavanja sledećih godina u slučaju da su tačna predviđanja u pogledu manje količine padavina i dužeg toplog razdoblja.

Dva instrumenta za vodnu politiku

Trenutno postoje dva instrumenta koja se koriste za uključivanje ciljeva vodne politike. Reč je o uslovu višestruke usklađenosti, mehanizmu koji određena plaćanja iz ZPP-a povezuje sa pravilima koja se odnose na okolinu i o Evropskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj (EPFRR) kojim se osiguravaju finansijski podsticaji za aktivnosti koje prelaze okvire zakonskih obaveza.

Nova studija pokazala: Zagađenje nitratom najviše povezano sa uzgojem svinja?

Uslov višestruke usklađenosti je mehanizam koji direktna plaćanja poljoprivrednicima (i određena plaćanja za ruralni razvoj) povezuje sa nizom pravila koja se odnose na okolinu, sigurnost hrane, zdravlje životinja i bilja te dobrobit životinja kao i na održavanje dobrih poljoprivrednih i ekoloških uslova na poljoprivrednim zemljištima.

Šest obaveza ovog mehanizma ima direktan učinak na kvalitet i količinu vode, a to su:

  • Zaštita podzemnih voda od onečišćenja
  • Upotreba kanalizacionog mulja u poljoprivredi
  • Zaštita voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima iz poljoprivrednih izvora
  • Stavljanje sredstava za zaštitu bilja na tržište
  • Ako je za upotrebu vode za navodnjavanje potrebno odobrenje, trebaju se poštovati postupci za njegovu dodelu
  • Uspostavljanje graničnih pojaseva duž vodotoka 

Plavo upravljanje - ključan faktor u zaštiti

Evropski napori nisu ograničeni na unutrašnje i obalne vode. Održivo korišćenje vodnih i morskih resursa je u središtu novih inicijativa EU-a i Ujedinjenih naroda pod nazivom Plavo upravljanje i plavi rast. 

Ideja je da se osigura dugoročna održivost ribarstva ili privrednih delatnosti kao što su pomorski prevoz, obalni turizam ili morsko rudarstvo te istovremeno da se obezbedi najmanje narušavanje ekosistema u smislu onečišćenja ili otpada. 

Organski hidrogel u borbi protiv suše

Samo u Evropi plavo upravljanje već osigurava 5 miliona radnih mesta i doprinosi približno sa 550 milijardi EUR privredi EU-a. Evropska komisija pozvala je na snažnije upravljanje u cilju podrške privrednih planova za poboljšanje zaštite morske okoline.


Tagovi

ZPP Evropska unija Voda Očuvanje Zaštita Kvalitet Navodnjavanje Poljoprivreda Višestruka usklađenost Plavo upravljanje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta