Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljomehanizacija
  • 11.06.2022. 18:00

Predstavljen prvi traktor na amonijak

Jedinstven sistem osigurava dugotrajan rad. Punjenje je jednostavno, slično kao s benzinom ili dizel gorivom.

Foto: Amogy
  • 422
  • 64
  • 0

Alternativni izvori goriva za poljoprivrednu mehanizaciju postaju sve aktuelniji. Poskupljenja, nestašica i zagađenje samo su deo problema s kojim se suočavamo. Jedno od rešenja je upotreba amonijaka.

Dekarbonizacija

Prvi traktor na svetu, od 100 kW, s nultom emisijom na amonijak uspešno je demonstrirao vožnju u Advanced Energy Centru na Univerzitetu Stony Brook u New Yorku krajem maja. Kompanija Amogy je predstavila John Deere traktor srednje veličine u kome je dizel motor zamenjen visokoefikasnim energetskim sistemom s nultom emisijom koji pretvara amonijak u snagu i pokreće gorivnu ćeliju od 100 kW.

Ovo je uspešan rad na dekarbonizaciji sektora transporta teških tereta koristeći energiju proizvedenu amonijakom.

Osiguran dugotrajan rad

Ovaj jedinstveni sistem se sastoji od standardnog rezervoara za skladištenje amonijaka u tečnom obliku, efikasnih modula koji ga dele i koji su integrisani u hibridni sistem gorivnih ćelija. Može da obezbedi snagu nekoliko sati od punjenja, što omogućava pionirskom vozilu da održi funkcionalnost i zahteve trajanja.

Dugotrajan rad i lako punjenje 

Prednost je i što je punjenje traktora tečnim amonijakom brzo i jednostavno, slično onome s benzinom ili dizel gorivom.

"Oduševljeni smo što smo po prvi put ikada demonstrirali naše rešenje za napajanje amonijakom s nultom emisijom", rekao je izvršni direktor Amogija Senghun Vu.

Istakao je da je ovaj plin održivo gorivo s nultom emisijom za sva teška vozila, u poljoprivredi se decenijama koristi kao đubrivo. Oni ga pokušavaju razviti kao vodeće gorivo za poljomehanizaciju. 

Ističu da nije najzahvalnija hemikalija za rad, ali nudi visoku gustoću energije i postoji mnogo postojećih infrastruktura, kao što su cevovodi, terminali i metode skladištenja, u SAD-u i globalno, koje podržavaju takvu tranziciju.

Ova prva demonstracija teških vozila i predstavljanje rješenja naglašava održivost i dekarbonizaciju u sektorima transporta teških tereta.


Tagovi

Amogy Dekarbonizacija Amonijak John Deere Traktor na amonijak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.