Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poglavlje 27
  • 15.12.2021. 10:00

Pregovori Srbije i EU: Otvorena četiri poglavlja - razgovaraće se i o životnoj sredini

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je sve veći fokus na zaštiti životne sredine i "da je ta tema sve prisutnija i sve važnija u Srbiji".

Foto: Depositphotos/galdzer
  • 68
  • 4
  • 0

Na međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije u Briselu otvoren je klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu, a koji obuhvata četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Otvorena su poglavlja 14 (transportna politika), 15 (energetika), 21 (transevropske mreže) i 27 (životna sredina), prenosi RTS.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je sve veći fokus na zaštiti životne sredine i "da je ta tema sve prisutnija i sve važnija u Srbiji".

Prvi korak prilagođavanja EU standardima

Kako navodi europeanwesternbalkans.rs očuvanje životne sredine za sadašnje i buduće generacije je cilj politika životne sredine EU. Ovom politikom se garantuje bolje zdravlje stanovništva, očuvanje prirodnih resursa, konkurentna privreda, bolji kvalitet života, kao i borba protiv klimatskih promena na globalnom nivou.

Propisi EU u vezi sa životnom sredinom su izuzetno obimni i pokrivaju ovu oblast putem sektora kao što su kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet vode, zaštita prirode itd.

Prvi korak prilagođavanja EU standardima jeste prenošenje propisa Evropske unije u nacionalni pravni sistem. Nakon toga, evropska politika podrazumeva adekvatnu primenu i sprovođenje ovih propisa i na nacionalnom i na lokalnom nivou. Takođe su neophodne značajne investicije za administrativne troškove, ulaganje u infrasutrukturu, kao i održavanje postrojenja.

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.


Tagovi

Klaster 4 Zaštita životne sredine Ana Brnabić Poglavlje 27 Zelena agenda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...