Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport ovaca
  • 26.11.2019. 19:00
  • Midia, Rumunija

Prevrnuo se brod koji je prevozio 14.000 ovaca

Brod Kraljica Hind, prevrnuo se u nedelju, odmah po izlasku iz luke Midia, u blizini grada Konstanțe, na jugoistoku zemlje, na obali Crnog mora.

Foto: Depositphotos/boggy22
  • 2.338
  • 115
  • 0

Veliki teretni brod koji je prevozio više od 14.000 ovaca prevrnuo se na obali Rumunije, a spasioci su uskočili da spasu životinje.

Brod Kraljica Hind (Queen Hind) prevrnuo se u nedelju, odmah po izlasku iz luke Midia, u blizini grada Konstanțe, na jugoistoku zemlje, na obali Crnog mora.

Nema ljudskih žrtava

Svi članovi posade - 22 državljana Sirije - spašeni su, samo je jedan odveden u bolnicu zbog hipotermije. "Pao je u more, ali vrlo brzo je spašen", rekla je Stoica Anamaria, portparol hitnih službi u Konstanți i dodala da je ostatak posade "na sigurnom u luci".

U akciji spašavanja ovaca učestvuje policija, vatrogasci i rumunska obalna straža. Do sada su spašene neke ovce koje su plivale u blizini broda, ali veruje se da su se mnoge i utopile.

"Već smo spasili mali broj. Plivale su u moru", rekla je Anamaria za BBC

Uzrok potapanja nepoznat

Još nije poznato što je uzrokovalo prevrtanje broda. Sprovešće se istraga kada operacija spašavanja ovaca i broda bude gotova, saopštile su vlasti.

Inače, brod je konstruisan 1980. godine, dug je 85 metara i težak je 3.785. tona. On je u luku Midia doputovao 23. novembra iz libijske prestonice Tripoli, izvestili su rumunski mediji.

Luka Midia prvenstveno se koristi za snabdevanje sirovom naftom za obližnje industrijske i petrohemijske objekte.

Podsetimo, na Agroklubu smo preneli vest o transportu ovaca brodovima, upravo iz rumunske luke Midia.  

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunija prkosi EU?

Letos su aktivisti za zaštitu životinja upozoravali na teške uslove koje ovce podnose u pretrpanim brodovima, konkretno, na brodu Lejdi Marija. Rumunija je treći uzgajivač ovaca u EU-u nakon Britanije i Španije i najveći izvoznik. Ta je zemlja 2017. i 2018. izvezla ukupno dva miliona ovaca, većinom u Jordan, Libiju i Libanon. Prihodi su joj u 2017. iznosili 430 miliona evra, prema statističkim podacima UN Comtradea.


Tagovi

Transport ovaca Potopljen brod Ovce se utopile Luka Midia Rumunija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.