Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelene fasade
  • 09.11.2018. 20:00

Pripremaju se za letnje vrućine - u Beču ozelenjuju 50 fasada

Moduli ozelenjivanja za potrebe istraživanja biće postavljeni potpuno besplatno. Jedan modul prekriva osam kvadratnih metara zgrade i košta oko 2.000 evra.

Foto: MaxPixel
  • 124
  • 3
  • 0

Više zelenih površina utiče na osećaj prijatnosti kod građana i podiže kvalitet života. Zelene površine takođe pomažu u borbi protiv klimatskih promena i takozvanog fenomena Urban Heat Islands, tj. temperaturnih razlika između gradova i okolnih naselja. Kako bi se Beč pripremio za predstojeće leto i visoke temperature, gradska služba za zaštitu životne sredine (MA 22) pokreće pilot projekt ozelenjivanja 50 fasada unutar bečkog 10. okruga Favoriten

Moduli ozelenjivanja za potrebe istraživanja biće postavljeni potpuno besplatno. Jedan modul prekriva osam kvadratnih metara zgrade i košta oko 2.000 evra. Pri postavljanju biljaka na fasade posebna će se pažnja posvetiti upotrebi dugotrajnih i ekološki prihvatljivih materijala, kao i odgovarajućim dimenzijama samih biljaka kako ne bi smetale prolaznicima, navodi Eurocommpr

U gusto naseljenim područjima, posebno u prizemljima zgrada, zelene fasade imaju pozitivan efekat na mikroklimu. Za vreme letnjih vrućina zelene fasade smanjuju osećaj toplote  za do 13°C. Takođe smanjuju i gradsku buku za do 10 decibela i doprinose osećaju sigurnosti, poboljšavaju koncentraciju i produktivnost i imaju pozitivan efekatna zdravlje ljudi.

"Kako bi pripremili Beč za sve toplija leta s ekstremno visokim temperaturama, već nekoliko godina sprovodimo mere za ozelenjivanje fasada u grada. U to spadaju i novi moduli za ozelenjivanje fasada. Oni bi prvenstveno u gusto naseljenim područjima trebalo da doprinesu prirodnijem i hladnijem okruženju", kazala je Uli Sima iz gradske službe.

Moduli bi kroz jednostavan postupak izdavanja odobrenja trebalo da budu jednako dostupni javnim i privatnim poduzećima. Time se u budućnosti želi olakšati ozelenjivanje bečkih gradskih ulica.


Tagovi

Zelene fasade Klimatske promene Vruće leto Temperaturne razlike Urban Heat Islands Beč


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!