Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenost pesticidima
  • 13.04.2018. 18:30

Prljavih 12 - koje su to vrste voća i povrća najzagađenije pesticidima?

Objavljen je najnoviji izveštaj EWG-a, potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima. Proverite "prljavih 12" i "čistih 15".

Foto: Bigstockphoto/BondDLegion
  • 8.467
  • 408
  • 0

Jedva ste dočekali proleće u kojem ćete čistiti organizam svežim spanaćem ili uživati u sočnim jagodama koje, istina, dolaze iz nekih od južnijih zemalja. Pre nego posegnete za konvencionalno uzgojenim voćem i povrćem, imajte na umu da upravo spanać i jagode sadrže najveće količine ostataka pesticida, stoji u najnovijem izveštaju EWG-a (Enviromental Working Group), potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima. 

EWG-ova analiza od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a pokazala je da je gotovo 70% uzoraka konvencionalno uzgojenih proizvoda kontaminirano ostacima pesticida.

USDA testovi pronašli su ukupno 230 različitih pesticida i proizvoda za razgradnju pesticida na hiljadama analiziranih uzoraka. EWG-ova analiza pokazuje da postoje razlike u različitim vrstama proizvoda.

Pazite na "prljavih 12"

Dakle, osim jagoda i spanaća, koji su na vrhu popisa, tu je još 10 vrsta voća i povrća sa najvećom koncentracijom pesticida koje EWG još naziva "prljavih 12". Ostalih deset su: nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i slatka paprika (bell pepper, vrsta paprike koja se najčešće van sezone može pronaći u trgovačkim centrima, mesnata, žuta, zelena i crvena).

Ključni pronalasci pokazali su da je: 

  • više od 98% testiranih uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatak najmanje jednog pesticida;
  • jedan uzorak jagoda pokazao je 20 različitih pesticida;
  • uzorci spanaća imali su prosečno 1,8 puta više ostataka pesticida po težini od bilo kog drugog useva.

Pesticidi povezani sa neplodnošću

Nedavna studija u američkom medicinskom udruženju JAMA pronašla je iznenađujuću povezanost između konzumiranja hrane sa visokim udelom ostataka pesticida i problema plodnosti među ispitanicima.

Žene koje su potvrdile da jedu dva ili više obroka na dan, koji sadrže više ostataka pesticida, imale su 26% manje verovatnosti da će imati uspešnu trudnoću, za razliku od onih učesnica koje su jele manje obroka takve hrane.  Prethodna studija, koja je vršila ispitivanje muških učesnika, pokazala je slične povezanosti između potrošnje hrane sa visokim udelom ostataka pesticida i reproduktivnog zdravlja. Oba istraživanja su proizašla iz problema parova, koji su tražili lečenje u klinici za plodnost, te je otkriveno da frekvencija jedenja voća i povrća sa manje ostataka pesticida nije bila povezana sa rezultatima plodnosti.

Postoji i "čistih 15"

Da ipak nije sve tako crno, tu je i "čistih 15", popis proizvoda sa najmanje verovatnosti da će sadržavati ostatke pesticida, a uključuje: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, zamrznuti grašak, papaju, špargle, mango, patlidžan, dinje "medna rosa", kivi, dinje "cantaloupe", karfiol i brokoli. Relativno malo pesticida otkriveno je u tim namirnicama, a testovi su pokazali nisku ukupnu koncentraciju ostataka pesticida.

Ključni pronalasci pokazali su:

  • avokado i slatki kukuruz bili su najčišći. Manje od 1% uzoraka pokazalo je bilo koji otkriveni pesticid;
  • više od 80% ananasa, papaja, špargli, luka i kupusa nisu imali pesticidnih ostataka;
  • nijedan uzorak voća iz "čistih 15" nije bio pozitivan na više od četiri pesticida;
  • višestruki ostatci pesticida su izuzetno retki u "čistih 15". Samo njih 5% imalo je dva ili više pesticida.

Tagovi

Zagađenost pesticidima Pesticidi u povrću Pesticidi u voću Neplodnost Vodič Pesticidi EWG


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D