Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 04.07.2020. 12:00

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u padu - Italija najviše pogođena

Smanjenje prodaje poljoprivredne opreme, posebno traktora, najvećim delom je posledica negativnih efekata krize prouzrokovane virusom COVID-19 i privremenog zatvaranja nekoliko proizvodnih jedinica u Evropi.

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 191
  • 8
  • 0

Iako je izveštaj Evropske poljoprivredne mehanizacije (CEMA) za jun predviđao malo veće povećanje prodaje mašina i opreme, u većini evropskih zemalja zabeležen je pad.

Smanjenje prodaje poljoprivredne opreme, posebno traktora, najvećim delom je posledica negativnih efekata krize prouzrokovane virusom COVID-19 i privremenog zatvaranja nekoliko proizvodnih jedinica u Evropi. Međutim, tržište je u padu i zbog vremenskih uslova poslednjih meseci, koji su negativno uticali na porudžbine poljoprivrednika.

COVID-19 pogodio britansko tržište

Registracija poljoprivrednih traktora u Velikoj Britaniji je u junu naglo pala. Novih se u tom mesecu prodalo 586, što je 42 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine i nešto niže nego u aprilu 2020. godine. Ukupan broj prodatih u prvih pet meseci je 2.663, čak 27 odsto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u posednjih 12 meseci (jun 2019 - maj 2020.) kupljeno ih je 10.501. Ove brojke pokazuju najveći pad još od 2016. godine.

U Srbiji tek svaki peti traktor - nov?

Kako smo ranije pisali, poslednji podaci Popisa poljoprivredne mehanizacije pokazuju da u Srbiji ima oko 500.000 traktora. Taj broj sada je prilično smanjen, pa se procenjuje da ih nema više od 420.000, a više od 65 odsto je ušlo u čak četvrtu deceniju.

Obnovljeno tek nekih pet odsto, a najveći broj ovih mašina uzet je zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede, ali i iz evropskih fondova za pristupnu pomoć - IPARD.

U Nemačkoj značajan pad 

U Nemačkoj je u maju registrovano 2.211 novih traktora, a njih samo 1.661 imalo je preko 50 konjskih snaga (KS), što je manje za 22,5 odsto u odnosu na maj 2019. godine.

Poređenja radi, u celoj prošloj godini prodato je 28.979 novih, od čega je 22.429 imalo snagu preko 50 KS. 

Prema AgroInfo, od svih evropskih država, italijansko tržište je najviše pogođeno. Tako je u martu pala prodaja traktora za čak 34,4 odsto, kombajna 12,5 odsto, prikolica 39,9 odsto i poljoprivrednih utovarivača za 10,5 odsto.

Što se tiče tromesečnog proseka, registracija novih traktora smanjena je za 14,6 odsto, a registracija novih prikolica za 17,4 odsto.

U junu prodaja u SAD-u porasla

Prema poslednjim podacima koje je objavilo Udruženje proizvođača mehanizacije (EEA), u junu je ukupna prodaja traktora u Sjedinjenim Američkim Državama porasla za 15,1 odsto dok je kombajna pala za 2,9 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine.

U prvih pet meseci ukupna prodaja svih traktora porasla je za četiri odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok se potražnja za kombajnima smanjila za 9,5 odsto.

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Za razliku od SAD, u Kanadi je kupovina ove vrste vozila u maju takođe pala. Tako je prodaja traktora svih kategorija smanjena za 0,8 odsto. Kombajni su izazvali najveći šok sa padom potražnje od čak 65 odsto.

Od početka godine pa do juna, prodaja traktora smanjena je za 9,4 odsto, a kombajna za 41,1 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Tagovi

Tržište Prodaja Traktori Kombajni Nemačka Italija SAD


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.