Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o žitaricama
  • 17.11.2022. 10:00

Produžen ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora

Iako su u Ukrajini tražili produženje na jednu godinu, dogovor je postignut na vreme od 120 dana.

Foto: Depositphotos/valdisskudre
  • 181
  • 21
  • 0

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je postignut dogovor o produženju inicijative za izvoz ukrajinskih žitarica preko luka na Crnom moru za 120 dana

"Ova odluka upravo je doneta u Istanbulu. Ujedinjeni narodi i Turska ostaju garanti inicijative", stoji u saopštenju koji su objavili jutros na svojoj fejsbuk stranici. 

Dodali su i kako ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda ostaje efikasan način za borbu protiv svetske prehrambene krize. Ističu kako je od početka inicijative do danas izvezeno više od 11 miliona tona ove vrste robe u 38 zemalja.

"To je znatan iznos, ali ne i dovoljan", upozoravaju uz napomenu da globalno tržište u bliskoj budućnosti nema zamenu za ukrajinske poljoprivredne proizvode, ali da napori koji u to budu uloženi mogu povećati količinu hrane u svetu. 

Ukrajina je tražila da se inicijativa za izvoz produži za najmanje jednu godine te da joj se doda luka Mikolajiv. Na svom titer nalogu, ministar infrastrukture Ukrajine, Oleksandr Kubarkov objavio da još uvek čekaju odgovor UN-a i Turske. 

"Važno je osigurati efikasan rad Zajedničkog koordinacijskog centra. Dostavili su svoje predloge za rešavanje postojećih problema. Moramo iskoristiti puni izvozni potencijal naših luka kako bismo osigurali da svet brzo dobije zalihe koje su mu potrebne", poručili su u ministarstvu.

Podsetimo, početni dogovor postignut u julu pomogao je da se spreči globalna prehrambena kriza, dopuštajući izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka koje je Rusija blokirala.


Tagovi

Sporazum o žitaricama Izvoz Crnomorske luke Inicijativa o žitaricama Ukrajina Produženje sporazuma


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]