Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Profesor Mitić
  • 24.03.2024. 12:00
  • Pčinjski okrug, Donji Neradovac, Vranje

Profesor koji obrađuje zemlju, ima voćnjak, drži krmače, a stiže i da piše pesme

Iako nikada u životu nije imao priliku da to radi jer se intenzivno bavio studijama i sportom, vredno je učio od tasta Mirka sve što bi trebalo da zna o poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.484
  • 397
  • 0

Kada nije u školi gde radi kao profesor Nebojša Mitić iz Donjeg Neradovca kod Vranja, uvek nađe dobar povod da obiđe poljoprivredne kulture koje sa suprugom Vesnom uzgaja na pet hektara zemlje. Ovih dana nije propustio priliku da obiđe i voćnjak sa 350 stabala raznovrsnih sadnica, a među kojima je najviše šljiva, jabuka, krušaka, bresaka. I ove godine orezao je voće uz pomoć supruge koja mu je, uz decu, najveća podrška u životu.

Priprema  za prolećno prskanje

Uveliko se priprema za prolećno prskanje voćaka kako bi na vreme suzbio prouzrokovače bolesti. Kaže da to uvek radi po lepom i sunčanom vremenu bez vetra, tako temeljno da primenjeni rastvor bude prisutan na celoj površini stabla.

Dok je njegov tast Mirko bio živ, sve na imanju radio je uz njegovu pomoć. Od njega je učio kako da obrađuje zemlju, gaji određene biljke. Nebojša, koji u životu nikada nije imao priliku da to radi i koji se intenzivno bavio studijama i sportom, zarad dobrobiti svoje porodice, vredno je učio sve što je trebao da zna o poljoprivrednoj proizvodnji. Ali, i kako se u jesen i na proleće oru njihove njive koje se nalaze na plodnoj moravskoj ravnici.

Već u aprilu očekuje prve prasiće

“Dok smo radili na njivi deda Mirko nikada nije pokazivao koliko je dominantan u tom poslu. Uvek se konsultovao sa mnom, tako da sam imao priliku da sve brzo savladam”, priča Nebojša.

Drži krmače i koke nosilje

Sve što je naučio od tasta nastavio je da primenjuje obrađujući zemlju i posle njega. I ne samo to. Počeo je sa suprugom pažljivo da prati uputstva poljoprivrednih stručnjaka i primenjuje njihove savete u proizvodnji. Kada je video da na taj način ostvaruje veće prinose pšenice i kukuruza odlučio je da počne da se bavi tovom svinja kako bi ratarsku proizvodnju učinio isplativijom.

A kako mu je za to bio potreban savremen svinjac, sa suprugom je izračunao koliko bi im novca trebalo za ovu investiciju. Čim su zaključili da izgradnju svinjca mogu da investiraju od sopstvenog novca, ako na njemu budu sami odradili jedan deo posla, odlučili su da odmah počnu sa radovima.

Nebojša je uz pomoć jednog majstora ozidao svinjac i instalirao kanalizacionu i vodovodnu mrežu. U jednom delu sada drži tri krmače prasilje koje su mešavina svinje rase landras i jorkšir. Prve prasiće očekuje već početkom aprila, a preostale u maju i junu.

“Registrovali smo gazdinstvo i u Veterinarskoj službi dobili svoj hid broj. To nam omogućava da držimo matična legla i kod nadležnog ministarstva konkurišemo za subvencije", kaže ovaj profesor -  poljoprivrednik.

Ističe će u jednoj od prostorija novoizgrađenog objekta smestiti oko stotinak koka nosilja jer i njih mogu da hrane onim što proizvedu na svom imanju.

Uskoro će imati oko 100 koka nosilja

“U žetvi se nadamo dobrom prinosu od pšenice sorte "sosthene" koju smo jesenas prvi put zasejali na imanju. Njome smo zasejali dva hektara jer su nam rekli da je odlična za uzgoj na našem tipu zemljišta i da daje dobre prinose”, kaže Nebojša.

Ove godine će zasejati i kukuruz sa kraćom vegetacijom kako bi na vreme mogli da ga kombajnom skinu sa njiva. Na jednoj od svojih njiva uzgajaju i brzorastuće drvo paulovnija, koje vodi poreklo iz Kine. Za razliku od drugih proizvođača, ovo dvoje supružnika su uspeli da dođu do sadnica koje uspevaju na našem području i odgaje ih. Jedino su im stradale one sadnice koje su se našle u blizini njiva vlasnika koji su ih tretirali štetnim hemijskim sredstvima.

“Ovo drvo zasadili smo zato što se stablo nakon seče obnavlja iz sopstvenog panja i pruža čak do sedam ciklusa eksploatacije. Planiramo da na mestu onih stabala koja su se  osušila zasadimo nove i odgajimo ih u sadnice od kojih ćemo da dobijemo željene prinose”, kaže Nebojša.

Piše pesme, postaje trener

Iako ima pune ruke posla u školi i na imanju, nalazi vremena da se ozbiljno bavi sportom - predsednik je Rukometno sportskog udruženja, Sportskog društva "Munja", u svom rodnom Bujanovcu. Međutim, otkako je ostao bez trenera koji ima licencu za vođenje ekipe na takmičenje, on je u Leposaviću upisao kurs za dobijanje ove licence. Uskoro ga čeka i diplomski ispit na koji će da izađe čim preda dnevnik sportske i trenažne prakse.

Stiže i da piše pesme

Od silnih obaveza profesor Nebojša se odmara pišući pesme. Stihove koji mu se nagomilaju u glavi tokom radnog dana vredno beleži i nada se da će se sve pesme jednog dana naći u njegovoj zbirci.


Tagovi

Nebojša Mitić Donji Neradovac Uzgoj pšenice Krmače Koke nosilje Uzgoj paulovinije


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612