Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DataConnect
  • 11.11.2019. 10:00
  • Hanover, Nemačka

Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

Poznati brendovi traktora juče su u Hanoveru prezentovali zajednički naziv baziran na podacima kojima raspolažu pod imenom DataConnect. Po viđenom počinje nova era prezicne poljoprivrede.

Foto: Vedran Stapić
  • 382
  • 22
  • 0

Vodeći brendovi industrije traktora - "Claas", "John Deere", "Case IH", "Steyr", "New Holland" uz tehnološku kompaniju "365FarmNet" otvorili su novu eru precizne poljoprivrede obezbeđujući nastavak njenog razvoja, dogovorom o zajedničkom delovanju.

Juče je na najvećem sajmu poljomehanizacije, Agritechnica 2019 u Hanoveru (Hannoveru) u Nemačkoj prezentovan novi budući standard industrije traktora pod nazivom DataConnect.

"Uvek ćemo ostati konkurenti u proizvodnji traktora, ali smo uspeli dogovoriti zajednički razvijati čitavo novo područje bazirano na podacima“, rekao je direktor "Claasa" Tomas Bok (Thomas Bock), čija biografija sadrži upravo obe komponente ove inicijative - i poljomehanizacije i novih tehnologija.

Umrežavanje podataka brendova

Doba pojedinačnog se na neki način završava, jer će DataConnect povezati brojna cloud rešenja različitih ponuđača na tržištu.

"Teško je bilo pre nekoliko godina uopšte zamisliti da ćemo okupiti sve ove brendove na jednom mestu, ali danas je to stvarnost. Nakon tri godine definisanja zajedničkog interesa," dodao je Bok.

Po uzoru na Gugl, Fejsbuk i druge tehnološke divove očekuje se eksponencijalni rast vrednosti podataka koja će proizaći iz novokreiranog standarda. Osnivači napominju da njihov primarni cilj nije zarada na podacima već mogućnosti i dimenzije koje iz njih samih proizlaze.

U budućnosti tako možemo očekivati transparentniji sastav u lancu hrane, koji će ne samo povezati mašine u Cloudu već i proizvođače s konzumentima. "Podaci su zajednička vrednost, a mi ćemo se svi takmičiti u obradi i njihovoj interpretaciji," rečeno je na predstavljanju.

Naglašeno je i kako će standard biti otvoren za sve druge proizvođače mehanizacije, ali i ostale zainteresovane učesnike agrobiznisa, proizvođače programskih i drugih rešenja.

"Imali smo računare i mašine koji su stvarali groblja podataka. Zato je ovo posebno važno, jer idemo stvarati veću vrednost iz nečega čime već raspolažemo," dodao je Mark von Pentz član uprave "John Deerea".

Povezanost i saradnja ključ su uspeha digitalnog sveta, rečeno je na konferenciji za medije, a DataConnect označen simbolom rušenja barijera u sektoru.

Više informacija poljoprivrednicima za donošenje odluka

Imajući u vidu da će uvek korisnik, farmer odlučivati želi li i na kojim nivoima razmenjivati podatke, istaknuto je da veruju kako će ipak interes postojati jer se na bazi tih podataka razvijaju uzbudljiva rešenja velikih mogućnosti. Za sve one koji to žele.

Tako će vrlo skoro informacije iz "Claas Telemarics" sastava, zajedno s onima iz "John Deere Operations centra", te "Case AFS Connect" sastava i "New Hollandovog MyPLMa" činiti potpuno novu dimenziju, zajedničkog naziva DataConnect, a zahvaljujući razvojnim inženjerima kompanije "365FarmNet".

Prednosti su brojne, za mnoge. Poljoprivrednici će imati više informacija za donošenje odluka i onlajn servisa koji u tome mogu pomoći. ‘Mešane flote’ traktora više neće imati problem kompatibilnosti.

Proizvođači mehanizacije će dobiti dodatne mogućnosti i smerove razvoja, a naučna zajednica kvalitetniju podlogu za buduća istraživanja i nova saznanja.


Foto prilog


Tagovi

DataConnect John Deere Claas Case IH New Holland Steyr 365FarmNet


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)