Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poglavlje 30
  • 07.07.2017. 08:00

Promet GMO uslov za članstvo u STO i EU

Srbija neće moći da zatvori Poglavlje 30 u procesu priključenja Evropskoj uniji, koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, pre nego što postane članica Svetske trgovinske organizacije (STO). Uslov za članstvo je da naša zemlja dozvoli promet genetski modifikovanih organizama.

Foto: StanciuC / Bigstock
  • 2.106
  • 104
  • 0

Stalna predstavnica Srbije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji Bojana Todorović izjavila je da naša zemlja neće moći da zatvori Poglavlje 30 u procesu priključenja Evropskoj uniji, koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, pre nego što postane članica STO. Kako prenosi Blic, ona je na panel diskusiji o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji istakla da populisti žele da umanje važnost te međunarodne trgovinske organizacije.

Samo 21 članica UN nije u STO

Todorovićeva je kazala da članstvo u STO pruža mogućnost malim zemljama da prihvatanjem opštih pravila trgovanja zaštite svoja prava i robu plasiraju na druga tržišta pod jednakim uslovima. Ona je dodala da od 194 članice Ujedinjenih nacija, samo 21 država nije članica Svetske trgovinske organizacije, a među njima je i naša zemlja.

Promet GMO opšte pravilo STO

Bojana Todorović je naglasila da Srbija za ulazak u STO treba da prihvati opšte pravilo te organizacije o prometu sve robe bez ograničenja. Kako je objasnila to podrazumeva i promet genetski modifikovanih organizama, s tim da se kasnije mogu propisati posebni uslovi za gajenje, uvoz i izvoz takvih biljaka kao što su to uradile druge države.

Članstvo u STO šansa za veći izvoz

Todorovićeva je istakla da su mnoge zemlje posle ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju višestruko uvećale izvoz, navevši primer Makedonije koja je između 2009. i 2014. godine vrednost izvoza podigla sa 1,9 milijardi na 3,1 milijardu evra. Ona je dodala je da je Srbija 2005. godine otvorila postupak pregovaranja o pristupanju STO i od tada završila pregovore sa većinom članica, izuzev nekoliko zemalja među kojima su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Ukrajina.

Nema razvoja bez otvorenih ekonomija

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Predrag Bjelić podsetio je na to da je Srbija je još 1966. godine pristupila Opštem sporazumu o trgovini i carinama (GATT). Taj sporazum je prethodio STO jer je naša zemlja shvatila prednosti članstva u tim svetskim organizacijama. Bjelić je naglasio da je danas izuzetno teško dokazati domaće poreklo robe jer se najčešće proizvodi u globalnim lancima kompanija a privrede se ne mogu razvijati uvođenjem protekcionizma i zatvaranjem sopstvenog tržišta.

Srbiji može biti odobren period tranzicije

Karlos Gimeno Verdeho predstavnik Generalnog direktorata za trgovinu pri Evropskoj komisiji istakao je da Srbija mora da se usaglasi sa odredbom koja se odnosi na GMO. On je rekao da puna zabrana prometa i kultivacije GMO nije u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, dodavši da u izuzetnim slučajevima nekoj zemlji može da bude odobren određeni period tranzicije.

Foto: StanciuC / Bigstock


Tagovi

Poglavlje 30 Pregovori Evropska unija Svetska trgovinska organizacija Srbija GMO Bojana Todorović Dr Predag Bjelić Karlos Gimeno Verdeho


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)