Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 03.02.2023. 15:45
  • Grad Beograd, Beograd

Protest: Odgovor ministarstva ili radikalniji odgovor stočara

Proizvođači su doneli uvozno mleko iz Poljske, prosuli su ga po Nemanjinoj ulici, ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo poljoprivrede. Svoje, domaće mleko koje su takođe doneli, proizvođači su ponudili da ga uzmu građani Beograda.

Foto: Momčilo Karan
  • 404
  • 222
  • 0

Ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu danas (3.2.) je održan protest poljoprivrednika iz raznih krajeva Srbije, na kojem je istaknuto da su resornom ministarstvu predati njihovi urgentni zahtevi koje se pre svega odnose na situaciju u mlekarstvu i stočarstvu.

"Ukoliko se sledeće sedmice to ne bude rešilo, eto nas na ulici ali u malo radikalnijem vidu“, rečeno je na protestu.

"Svi znate da ova borba dugo traje i da je poljoprivreda u teškom haosu već 15 i više godina se uništava, i nama je stvarno dogorelo i zato smo došli ovde jer nam je prekipelo", rekao je Dejan Trajković, vlasnik farme krava iz okoline Pančeva, jedan od organizatora ovog protesta na kome se okupilo par stotina poljoprivrednika.

Svi znate da ova borba dugo traje, rekao je Trajković

"Svi razgovori koji su dosad vođeni nisu urodili nikakvim plodom. Samo se priča i mlati prazna slama, a od priče mi više ne možemo da živimo. Kad smo već odlučili da dođemo u Beograd onda znate koliko je sati. Predali smo zahteve, i to su jedina rešenje koje mogu da se urade i da se spasi srpsko selo i srpski proizvođači mleka. Znamo šta rade mlekare na terenu, šta rade trgovci, svi pune džepove. Uvozi se se mleko i to sumnjivog kvaliteta, a naše domaće propada, i to već godinama", naglasio je Trajković koji smatra da pozitivan odgovor na njihove zahteve će biti prvi korak da se konačno stane na put uništavanju naše poljoprivredne proizvodnje.

Minimum ispod koga se ne može

Zahteve, u nekoliko tačaka, koji su predati Ministarstvu pročitao je Milan Pajić iz Mačve. Prvi i urgentni zahtev je da premija za mleko bude 20 dinara. Drugi zahtev je prestanak uvoza mleka i regulisanje tržišta. Takođe proizvođači traže da se dozvoli izvoz svih vrsta mleka iz Srbije.

"Takođe smo taržili da regres po grlu stoke bude 40.000 dinara", saopštio je Pajić koji je posebno ukazao da se traži i garantovna, zaštićena cena mleka za koju su jasne kalkulacije i parametre Ministarstvu poljoprivede dostavili još prošle godine.

Jasne kalkulacije i parametre Ministarstvu poljoprivede dostavili još prošle godine, kaže Pajić

Što se tiče minimalne cene mleka, Trajković je pojasnio da treba da se odredi minimum ispod koga ne može da se plaća mleko.

"Postoje ruralne sredine gde se mleko uzima gotovo za džabe, tako da mora tome da se stane na put, jer ako ostane tako, sela će da se isprazne. Ne može da se plaća kako kome i kada padne na pamet, da se mleko uvozi i da se uništava domaća proizvodnja", poručio je Trajković.

Tuđe prosuli, svoje ponudili građanima

Predrag Veljković iz sela kod Kraljeva je rekao da je kod njih situacija sa mlekom takva da mole Boga samo da im neko uzima mleko.

"Mi smo dovedeni u situaciju da su nam mlekare pune i pitanje je trenutka kada ćemo doći u situaciju da nam ga niko neće otkupljivati", kaže Veljković i ističe da samo predsednik Republike može da odluči o njihovim zahtevima, jer ih u Ministarstvu poljoprivrede, kako je naveo, "dočekuje šef kabineta koji je bio maneken, i sa njim srpski seljaci neće da pregovaraju i razgovaraju".

Prosipali uvozno poljsko mleko

Na skupu su govorili i proizvođači iz Svilajnca i Slankamena, a posle svih obraćanja oni koji su, prema prethodnom dogovoru, doneli uvozno mleko iz Poljske, prosuli su ga po Nemanjinoj ulici, ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo poljoprivrede. Svoje, domaće mleko koje su takođe doneli, proizvođači su ponudili da ga uzmu građani Beograda.


Foto prilog


Tagovi

Cena mleka Protesti Predrag Veljković Milan Pajić Subvencije po grlu Zahtevi poljoprivrednika Dejan Trajković


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Šeboj-idealan za gradske parkove, poznat od davnina, a zbog sadržaja esencijalnog ulja u cvetu ima prijatan miris pa se koristi u industriji parfema. Ima i lekovita dejstva, međutim više se uzgaja kao ukrasna biljka.