Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 06.09.2023. 12:00
  • Orašje, BiH

Protest poljoprivrednika u FBiH blokadom puta: Šta zahtevaju?

Popustilo je strpljenje poljoprivrednika u susednoj BiH. Protestnom kolonom koju će činiti oko 100 traktora sutra će blokirati put Orašje - Tuzla.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
  • 173
  • 36
  • 0

Stotinak traktora naći će se u četvrtak, 7. septembra, u protestnoj koloni na deonici puta Orašje - Tuzla. Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih delova Federacije BiH na ovaj će način izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnim statusom u ovom sektoru.

Spisak zahteva čije ispunjenje traže protestom i blokadom puta, već je spreman za slanje na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potvrdio je za Agroklub predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje Perica Marošević.

"Izlazak na put je naš prvi potez upozorenja, a u slučaju ignorisanja isti ćemo pooštriti i proširiti. Želimo da se izborimo za naš boljitak, pa čak i opstanak pojedinih poljoprivrednih proizvođača", rekao je Marošević. 

Blokada puta

Poljoprivrednici će se okupiti sutra u 10 sati na stadionu HNK Orašje, a nakon sastanka će u 12:00 h uz policijsku pratnju traktorima krenuti u blokadu puta Orašje-Tuzla. Na sporednoj saobraćajnici će biti omogućen prolaz hitnim slučajevima.

Sa protesta u Orašju 2014. (Facebook/SUP ŽP)

Popis zahteva za okončanje protesta:

  • Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha (304,58€);
  • Trenutna isplata odobrenih podsticaja;
  • Hitan sastanak sa ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju setvu;
  • Ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa semenske pšenice radi ostvarenja podsticaja zbog ekstremno visokih cena;
  • Uvid u spisak korisnika i njihov traženi iznos za meru "Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda" iz programa kapitalnih ulaganja. Promeniti pravilnik navedene mere jer 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok se ostalih 55% odnosi na 2.966 subjekata u ostalim merama;
  • Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom;
  • Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

Izdržati do kraja

Na pitanje koliko planiraju da ostanu na putu, Marošević ističe kako bi voleo da uopšte ne dođe do blokade, ali da su spremni i na višednevne proteste.

"Možemo biti tri sata, ali i tri dana, pa i više. Sve dok se naši zahtevi ne ispune", kaže nam.

Nakon "nikad gore godine" kada je reč o prinosima i vremenskim nepogodama, kašnjenje novčane podrške je, prema rečima proizvođača, poslednje što im treba. Na pragu jesenje setve, još čekaju onu obećanu sa proleća. Za to vreme cene repromaterijala su "podivljale". Proizvođači navode kako bi, da su imali sredstva ranije osigurali gorivo, kada je bilo jeftinije.

"Cena semenske pšenice je 1,85 KM (0,94€), znači šest kilograma trenutne cene pšenice treba da daš za kilogram semenske. Nama, na primer, za 70 hektara treba 33.000 KM (16.752€) samo za seme", precizira diplomirana inženjerka agronomije Snježana Kopačević iz "Mlin-ko-Kopačević" u Donjem Svilaju kod Odžaka i navodi kako je to samo jedna njihova radna jedinica.


Tagovi

Protest poljoprivrednika Orašje - Tuzla Kolona traktora Perica Marošević Snježana Kopačević Blokada puta


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.