Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 14.06.2022. 13:50
  • Braničevski okrug, Požarevac

Protesti: Propali razgovori sa Ministarstvom, tražimo predsednika države

Mi smo bili u Ministarstvu, rekli su nam da nisu nadležni za to i da se ta 'cena socijalnog mira' odlučuje u kabinetu predsednika države, prepričao je za Agroklub predsednik Udruženja "Stig" Nedeljko Savić.

Foto: Nedeljko Savić
  • 4.028
  • 1.925
  • 0

Članovi Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca i drugi proizvođači iz Braničevskog okruga danas prepodne protestovali su na ulicama ovog grada. Predsednik Udruženja Nedeljko Savić za Agroklub rekao je da je propao razgovor sa Ministarstvom poljoprivrede kad su pre dvadesetak dana tražili da se utvrdi tržišna cena pšenice.

"U Ministarstvu su nam tada rekli da idemo u Robne rezerve, direktorka Rezervi se složila sa ovim, ali o tome ne odlučuje ona, već je samo to iznela ispred Vlade. Prošlog petka smo imali razgovore u Ministarstvu, gde smo shvatili da oni nemaju sluha za naš problem i ne planiraju ništa da menjaju", kaže Savić i dodaje da poljoprivrednici smatraju da je ova cena pšenice koju nude otkupljivači neprihvatljivo mala i zato traže tržišnu.

"Cena od 36 din/kg je neprihvatljiva"

A tržišna cena, prema istraživanjima Savića, u petak bila je 397 evra za tonu u Mađarskoj, a u Hrvatskoj 380 evra plus PDV.

Transparenti na protestu

"Nama otkupljivači trenutno nude 36 dinara za kilogram."  

Prema poslednjem izveštaju sa Produktne berze u Novom Sadu, cena pšenice beleži blagi pad i iznosila je 39,15 dinara za kilogram bez PDV-a. U Hrvatskoj je 2. juna cena ove žitarice bila 2,2 kune za kilogram odnosno 34,3 dinara.

Sastanak sa predsednikom države

Međutim, nezadovoljni poljoprivrednici ukazali su i na problem otkupa i izvoza suncokreta.

"Dozvoliće izvoz visoko oleinskog suncokreta kojeg u Srbiji ima svega dva do tri odsto. Pšenicu neko može da skladišti, neko da proda odmah, ali suncokret mora da se proda u tom trenutku. Uljari su već imali sastanak u Ministarstvima trgovine i poljoprivrede, gde će državi izaći u susret sa cenom, ali će država da ograniči izvoz, pa će oni zaraditi na stranom tržištu", kaže Savić i dalje pojašnjava da će ratari u takvim okolnostima biti oštećeni.

Na protestu je bilo između 250 i 300 traktora

"Mi sada tražimo nekoga ko može da nam reši problem. Mi smo bili u Ministarstvu, rekli su nam da nisu nadležni za to i da se ta 'cena socijalnog mira' odlučuje u kabinetu predsednika države. Pošto je Ministarstvo u tehničkoj Vladi, mi sad tražimo sastanak sa Vučićem."

Nov protest Udruženje "Stig" prijaviće već za sledeći utorak.

"Nećemo prekidati blokadu dok se ne ispune uslovi", izričit je Savić.


Foto prilog


Tagovi

Protest Nedeljko Savić Udruženje poljoprivrednika Stig Ministarstvo poljoprivrede Cena pšenice Cena suncokreta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...