• Protivgradna zaštita
  • 02.04.2019. 17:00

Protivgradne stanice braniće iz RS prostor Srbije

Republika Srbija i Republika Srpska realizovaće zajednički projekat automatske protivgradne zaštite u slivu reke Drine, čija će ukupna vrednost iznositi oko milion evra, dogovoreno je danas na sastanku ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske, Branislava Nedimovića i Borisa Pašalića.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 86
  • 4
  • 0

Ovaj projekat će kako su saopštili u Ministarstvu poljoprivrede Srbije biti realizovan 2020. godine, a za mesec dana će biti potpisan Sporazum o implementaciji. Prema Nedimovićevim rečima direktnu korist imaće poljoprivredni proizvođači u Srbiji, najviše oni koji žive uz Drinu.

"Vlada Republike Srbije će Vladi Republike Srpske pomoći da implementira ovaj sistem koji će biti ukupne vrednosti oko milion evra“, kazao je Nedimović i precizirao da je danas dogovoren zajednički projekat automatske protivgradne zaštite koji će biti implementiran na prostoru Republike Srpske, od Milića, odnosno Vlasenice do Gacka.

Rešenje višedecenijskog problema 

Na bazi zajedničkog sporazuma koji je dogovoren, sa 25 - 30 automatskih protivgradnih stanica biće branjen prostor koji se nalazi uz Drinu, gde je bilo najviše problema prethodnih godina. 

Nedimović je ukazao na problem koji se odnosi na to što već 30 godina ne postoje sporazumi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije oko načina upravljanja protivgradnim raketama, i dodao da je danas dogovoreno kako da se to pitanje reši u skladu sa postojećom regulativom.

Nedimović je naglasio da je dobro što je institucija koja se u Republici Srpskoj bavi protivgradnom zaštitom na takvom nivou osposobljenosti u smislu opreme da može sve lako da se sinhronizuje i da ne bude apsolutno nikakvih problema.

Pašališ: Biće instalirano 230 automatskih protivgradnih lansera

Pašalić se složio da je pitanje protivgradne zaštite najvažnije za obe zemlje i  ocenio da se radi o dobroj inicijativi, dodajući da je Republika Srpska u taj sistem prethodnih godina uložila značajna sredstva.

"Sa aspekta poljoprivrede u poslednjih deset godina imali smo samo dve, uslovno rečeno, normalne godine, jer su često bile godine sa gradom i naprosto moramo da se branimo. Mi ćemo da instaliramo oko 230 automatskih protivgradnih lansera", zaključio je Pašalić.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Protivgradne rakete Branislav Nedimović Nevreme Boris Pašalić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.