Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arborio
  • 07.07.2024. 18:00

Provalili na eksperimentalno polje i uništili pirinač stvoren novom genomskom tehnikom

Naučnici su za vandalizam okrivili "eko-teroriste", a uništavanje polja nazvali neopravdanim nasiljem koje je rezultat mračenja protivnika razvoja nauke

Provalili na eksperimentalno polje i uništili pirinač stvoren novom genomskom tehnikom
Foto: Facebook/Vittoria Brambilla
  • 104
  • 17
  • 0

U Italiji je uništeno prvo terensko ispitivanje eksperimentalno posejane sorte pirinča, sa modifikovanim genima. Vandali su noću provalili na ogledno polje i napravili štetu na usevima. 

"Grupa eko-terorista vandalizovala je i uništila eksperimentalno polje riže "RIS8imo", razvijeno uz pomoć tehnika potpomognute evolucije (TEA) na Odeljenju za poljoprivredu i nauku o okolini Državnog univerzitetau Milanu i koje je svečano otvoreno 13. maja u pokrajina Pavia", stoji u saopštenju milanskog univerziteta.

Cilj je bio smanjena upotreba fungicida

Tvorci projekta, Vitoria Brambila i Fabio Fornanr objasnili su da je cilj ispitivanja ovog pirinča bilo smanjenje upotrebe fungicida, odnosno održiva poljoprivreda

"Kao javni naučnici smo šokirani i tužni zbog neopravdanog nasilja koje je rezultat mračenja antinaučnih reakcija", poručili su. 

Arborio riža 

Reč je o sorti arborio koja je deo nacionalne kuhinje, budući da je glavni sastojak svakog pravog rižota. Ipak, ona je vrlo osetljiva na gljivicu Pyricularia oryzae koja godišnje uništi količinu pirinča kojom bi se moglo nahraniti 60 miliona ljudi. Ispitivana je na površini od gotovo 30 m2, polje je bilo ograđeno i okruženo površinom od 400 m2 kako se polen i seme pirinča ne bi mogli širiti dalje. 

Sortu RIS8imo, koja bi trebala da bude otporna na ovu gljivicu, naučnici su počeli da ispituju 2017. godine. Stvorena je genomskom tehnikom CRISPR-Cas9, a što se ne smatra genetskom modifikacijom organizma (GMO) koja je u Italiji zabranjena. 

"U arborio pirinču postoje tri gena koji je čine osetljivijom na gljivice. Koristeći ovu tehniku, tim se uverio da su ti geni inaktivirane varijante. Dakle, pirinču ništa ne dodaje - neke vrste to prirodno čine", piše dr Alfredo Carpineti za Ifl Science dodajući da je jedina razlika u tome što je kod RIS8imo ovaj inače prirodan razvoj napravljen u laboratoriji. 

Očekuje se da će tim nastaviti ispitivanje kako bi se osigurala hrana za rastuću svetsku populaciju, ali i da će italijanska vlada pojačati zaštitu ovakvih eksperimenata. 


Tagovi

Genomske tehnike Upotreba fungicida Vandali Pyricularia oryzae RIS8imo Eksperimentalni pirinač Arborio pirinač Italijanski pirinač


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.