Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 17.04.2024. 12:00

Ptičji grip ponovo izbio u Mađarskoj - farme sa zaraženom živinom i u blizini Srbije

Vlasti su saopštile da su zaklale na hiljade ćuraka, pataka i gusaka na farmama na kojima je otkriven virus.

Foto: Depositphotos/Art-Dolgov
  • 127
  • 7
  • 0

Mađarska je prijavila izbijanje visokopatogenog virusa ptičje gripe H5N1 na pet živinskih farmi, saopštila je juče Nacionalna kancelarija za bezbednost lanca hrane “Nebih”.

Vlasti su saopštile da su usmrtile na hiljade ćuraka, pataka i gusaka na farmama na kojima je otkriven virus. Ptičji grip prijavljen je na nekoliko stočnih farmi u okruzima Jas-Nađikun-Solnok i Bekeš, koji je od granice sa Srbijom udaljen oko 130 kilometara.

Zona zaštite od 3 km

U toku je likvidacija zaražene živine i epidemiološki uviđaj, a nadležni skreću pažnju vlasnicima kućnih ljubimaca na važnost zaštite od epidemije.

"Nebih" laboratorija potvrdila je podtip virusa H5N1 iz uzoraka uzetih od mrtvih životinja. U međuvremenu, nadležni su otkrili prisustvo virusa i na još dve farme u naselju Totkomloš. Epidemiološki organ je odredio zaštitnu zonu u prečniku od tri km, kao i zonu nadzora u okolini od 10 km. U okrugu Bekeš područje monitoringa je prošireno.

Nacionalna kancelarija "Nebih" zahteva od uzgajivača živine da se striktno i dosledno pridržavaju propisa o prevenciji epidemije.

U Srbiji zabeležen u novembru

Podsetimo, slučajevi ptičjeg gripa u Srbiji su poslednji put zabeleženi u novembru prošle godine. Kako smo pisali, tada je u opštini Kanjiža registrovana pojava veoma zarazne varijante ptičjeg gripa, a tada je uginuo veliki broj ždralova. Inače, ova zarazna bolest najčešće bukne u jesen, traje tokom zime, a jenjava u proleće i leto. Nosioci virusa najčešće su divlje ptice- guske i patke, a domaća živina se zaražava kada dođe u kontakt sa njima. Jedini način suzbijanja zaraze jeste ubijanje zaražene živine. 


Tagovi

Ptičji grip u Mađarskoj Zaražena živina Virus H5N1 Okrug Bekeš Mere opreza


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".