Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti životinja
  • 23.10.2020. 15:00

Ptičji grip seli se na zapad, a afrička svinjska kuga na istok

U Holandiji je potvrđen ptičji grip kod dva divlja labuda, a u Rusiji su pronađeni tragovi afričke svinjske kuge u proizvodima u nekoliko regija.

Foto: Depositphotos/janecat11
  • 90
  • 4
  • 0

Dva slučaja ptičjeg gripa H5N8 potvrđena su kod divljih labudova u centralnoj holandskoj provinciji Utreht, saopštile su tamošnje vlasti u sredu. 

Njihovo ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će se konsultovati sa stručnjacima o tome koje korake preduzeti, ako ih uopšte treba preduzeti, a kako bi se izbeglo širenje virusa na živinarske farme

Podsetimo, u septembru je Evropska agencija za bezbednost hrane pozvala zemlje EU na pojačavanje mera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičjeg gripa koja se poslednjih meseci pojavila na divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu. 

O simptomima koji ukazuju na prisutnost H5N8 čitajte ovde

Ova se bolest manifestuje uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovek, iako je rizik prenosa virusa na ljude vrlo nizak.

Nekontrolisano širenje zaraze

Istovremeno, Ruska nadzorna služba za poljoprivredu saopštila je u četvrtak da je pronašla tragove afričke svinjske kuge u svinjskim proizvodima u nekoliko regija. Pozvali su na pojačanu kontrolu kako bi proizvođači bili sigurni da ne koriste bolesne ili zaražene životinje. 

Zanimljivo je kako su genetski tragovi virusa, vrlo zaraznog za svinje, ali neopasnog za ljude, otkriveni u proizvoidma u regiji Voronjež u središnjem delu Rusije - početkom ove godine. Oni su distribuirani u nekoliko drugih središnjih regija čime se zaraza nekontrolisano širila. 

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

"To je posebno zabrinjavajuće jer predstavlja dodatne rizike od nekontrolisanog širenja zaraze", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ASK je trenutno najviše pogodila Nemačku, ali je zabeležena i u Južnoj Koreji i Japanu. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga EFSA Rusija Ptičiji grip Holandija Upozorenje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.