Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbor
  • 17.09.2022. 16:00

Radivoj Lagundžin proglašen za najboljeg mladog poljoprivrednika

Radivoj Lagundžin iz Iđoša je najbolji mladi poljoprivrednik Srbije, odlučeno je u izboru Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika.

Foto: Facebook/Radivoj Lagundžin
  • 590
  • 293
  • 1

Po ugledu na slične manifestacije u svetu, Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika organizovalo je manifestaciju, a žiri koji su činili stručnjaci dokazani u našem agraru, odlučio je da je najbolji mladi poljoprivrednik Radivoj Lagundžin iz Iđoša. On se bavi rasadničarskom proizvodnjom. Na 50 hektara proizvodi sadnice namenjene pošumljavanju i ukrasni sadni materijal. Uz to bavi se ratarstvom i voćarstvom.

"Ono što bih ja posebno istakao, smanjenje upotrebe herbicida, osavremenjavanje proizvodnje upotrebom savremene mehanizacije i kompostiranje", kaže Lagundžin i dodaje da se taj kompost godinama potom upotrebljava u saksijskoj proizvodnji.

Najbolje gazdinstvo u Martincima

Stručni žiri odlučio je da najbolje gazdinstvo ima Aleksandar Žilić iz Martinaca, nedaleko od Sremske Mitrovice.

"Imamo 14 krava. Sve što pomuzemo prerađujemo, proizvodimo sir i plasiramo ga na tržište. Imamo zaokružen ciklus. U kući živimo supruga i ja, naša deca, šestogodišnja Nada i četvorogodišnji Dušan, kao i moji roditelji", kaže Žilić i dodaje da uz njih starije i deca stiču radne navike.

Žiri je odlučio da u izboru za najbolje gazdinstvo drugo mesto osvojio Bojan Cenić iz sela Dublje u opštini Svilajnac, dok je treći bio Slaviša Stojković iz Male Reke u podnožju planine Jastrebac.

Problem - starosna struktura poljoprivrednika?

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, po ugledu na kolege iz Evropske unije, afirmiše život na selu i bavljenje poljoprivredom. To je svakako neophodno jer zabrinjava činjenica da u našoj zemlji od ukupnog broja poljoprivrednika, mlađih od 40 godina, a koji spadaju u kategoriju mladi poljoprivrednici, ima manje od pet odsto.


Tagovi

Najbolji mladi poljoprivrednik Radivoj Lugudžin Rasadnička proizvodnja Aleksandar Žilić Najbolje gazdinstvo Bojan Cenić Slaviša Stojković


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/