Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dulanović
  • 25.12.2018. 10:15

Rakija od divlje kruške - karakteristična aroma koja osvaja

Rakija od divlje kruške ima karakterističnu aromu, specifičan ukus, miris, bez obzira na vrlo težak proces prizvodnje. Izuzetno je pitka i svako ko je jednom proba, rado joj se ponovo vraća.

Foto: Kristina Dulanović
  • 2.292
  • 23
  • 0

Podrum Dulanović iz okoline Niša bavi se proizvodnjom rakija od divlje kruške, dunje, šljive, viljamovke i kajsije. Žena u proizvodnji žestokih pića, vlasnica Kristina Dulanović, sa ponosom i velikim entuzijazmom posluje samostalno već tri godine. Ranije je podrum bio vlasništvo njenog oca i tamo je odlazila povremeno da pomogne. Nije ni sanjala da će jednog dana podrum biti važan deo njene svakodnevnice.

Podrum je postao posao, ljubav, zadovoljstvo, izvor finansiranja porodice. Više od deset godina poslovao je pod nazivom Zdravković, a kada je Kristina postala vlasnik, preimenovan je u podrum Dulanović. Podrum za sada posluje porodično i svako ima svoja zaduženja i obaveze. 

"Iskustvo stečeno pomagajući ocu poslužilo je za dalji razvoj i napredak firme. Dobro je došlo, jer smo suprug i ja tada bili bez posla. Uložili smo rad, znanja proširili i otisnuli se u proizvodnju sa puno žara i velikih očekivanja", energično i sa osmehom priča Kristina prisećajući se početaka, koji su, kako navodi, bili veliki izazov i podstrek da samostalno rade i od svog rada lepo žive. 

Nemaju sopstvenu sirovinu

Sirovine za sada nabavljaju od poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvidnjom voća koje koriste za dalju preradu. Prilikom kupovine susreću se sa neuravnoteženom zrelošću plodova, što dovodi do usporavanja vrenja i celog ciklusa proizvodnje.  Prve godine, kada je podrum krenuo da posluje pod imenom Dulanović, proizveli su svega nekoliko stotina litara rakije od dunje i šljive. Vremenom je proširen asortiman zbog tražnje i proširenja tržišta. Plasman svojih proizvoda obavljaju direktno za poznatog kupca (ugostiteljski objekti) širom Srbije.

"Proizvodnju rakije od divlje kruške krenuli smo 2016. godine i proizveli svega 40 l, koje smo prodali u rekordnom roku. Zlatna medalja za kvalitet za divlju krušku osvojena 2017. godine u Užicu to potvrđuje. Proizvodnja divlje kruške je u 2018.povećana na 300 l.  Sirovinu za divlju krušku nabavljamo iz ekološki čistog područja Vlasine i Zlatara", sa ponosom ističe Kristina.

Rakija od divlje kruške je izuzeteno pitka

Dodaje da su se za divlju krušku odlučili zbog želje da tržište osvoje rakijom koja ima karakterističnu aromu, specifičan ukus, miris, bez obzira na vrlo težak proces prizvodnje. Ova rakija je izuzetno pitka i svako ko je jednom proba, rado joj se ponovo vraća.

"Plodovi su sitni, neujednačeno je dozrevanje, čuvaju se u gajbama, prebiraju se i plodovi koji su zreli idu u kominu. Komina se čuva u plastičnim sudovima, a destilacija se obavlja u bakarnim kazanima. Proizvodnja svih rakija obavlja se tradicionalnom metodom dvostruke destilacije. Samo dobri poznavaoci mogu da ocene pravi kvalitet rakije divlje kruške, koja je kraljica među rakijama", ističe vlasnica podruma.

Veliki planovi za budućnost

 Divlja kruška je za kratko vreme zauzela posebno mesto u ugostiteljskim objektima, a dalja proizvodnja usmerena je u pravcu povećanja i proširenja proizvodnje. Fantastičan kvalitet rakija u podrumu Dulanović rezultat je uložene energije, znanja, rada i vere da se tradicija nastavi. Srećna jer je nastavila tamo gde je otac stao u proizvodnji ljute kapi, Kristina ponosno ističe da se raduje godinama koje dolaze i proširenju postojećih kapaciteta. Kako vlasnica navodi, iako za sada nemaju sopstvene zasade, planovi za budućnost su svakako veliki, a volja, želja, energičnost, entuzijazam su prisutni sasvim dovoljno da sve to ostvare u godinama koje dolaze.


Tagovi

Divlja kruška Rakija Podrum Dulanović Kristina Dulanović


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.