Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 29.07.2021. 18:00

Rasla prodaja poljoprivredne mehanizacije: U EU dominira Italija

U Italiji je registrovano 52 odsto više traktora u prvoj polovini godine u odnosu na isti period lani. Prodalo se i više kombajna i prikolica. Stanje se popravlja i u drugim zemljama.

Foto: Bigstock/Taina Sohlman
  • 144
  • 8
  • 0

U Evropskoj uniji italijansko tržište poljoprivredne mehanizacije itekako dominira u prodaji, a to su pokazali i podaci tamošnjeg Ministarstva saobraćaja za prvu polovinu ove godine zasnovani na registraciji vozila. Prema njima, u prvih šest meseci broj registrovanih traktora tamo se više nego udvostručio (+52,2 procenata) u odnosu na isto razdoblje lani.

Novoregistrovanih je preko 12.500, a slična situacija je i sa kombajnima kojih je ove godine prodato 229 komada u odnosu na prošlogodišnjih 140. To je rast za gotovo 64 odsto, objavilo je italijansko udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije (FederUnacoma).

Rekordan rast prodaje zabeležile su i prikolice kojih je registrovano 4.770, što je povećanje od 40 procenata. Zatim, teleskopskih utovarivača prodato je čak 85 odsto više, što je 755 komada.

Najprodavaniji traktori 2020. u Italiji - italijanski?

Ovaj procvat posledica je oživljavanja tržišta u odnosu na prvu polovinu pandemijske 2020. godine, ali pre svega uspešnog oporavka ulaganja u poljoprivredu i poreznih olakšica koje je ponudila italijanska vlada, pogotovo kada je u pitanju modernizacija poljoprivrede.

Veća prodaja i u mnogim zemljama sveta

Ovaj pozitivni trend mogao bi da se nastavi i u drugoj polovini godine. Naime, povećanje prodaje poljoprivredne mehanizacije evidentirano je u većini evropskih i severnoameričkih zemalja, piše farmer.pl.

Od januara do maja ove godine u odnosu na isti period lani u SAD-u prodaja je povećana za 26 procenata, Kanadi 51 odsto, Turskoj 81 procenat, Indiji 67 odsto, Španiji 42 odsto, Francuskoj za 26 odsto, Velikoj Britaniji 21 odsto te Nemačkoj 15 procenata,

Kako su najavili analitičari, na tržištu poljoprivredne mehanizacije očekuje se rast prodaje od 7,3 odsto u periodu od 2021. do 2024. godine.


Tagovi

Prodaja Mehanizacija Italija Registracija vozila Prodaja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.