Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU cene
  • 30.03.2023. 18:00

Rast cena u poljoprivredi širom EU - u Mađarskoj najveća poskupljenja, a ko je pošteđen?

Cene u poljoprivredi Evropske unije su tokom proleća i leta prošle godine dosegle vrhunac, objavio je Eurostat.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 98
  • 39
  • 0

Cene u poljoprivredi EU-a prestale da rastu na kraju 2022. godine, dosegnuvši vrhunac tokom proleća i leta, objavio je Eurostat. Dakle, zbog rata u Ukrajini koja je uz Rusiju glavni izvoznik žitarica, uljarica i đubriva došlo je do naglog poskupljenja u prošloj godini.

Snažan rast cena u poljoprivredi u Evropskoj uniji zabeležen je u svim lanjskim tromesečjima, a najsnažniji je bio u drugom i trećem dok je u poslednjem blago usporio. Kako za poljoprivredne proizvode tako i inpute potrebne za proizvodnju, navodi ovaj statistička kancelarija EU.

U zadnjem kvartalu 2022. potrošačka korpa poljoprivrednih proizvoda u proseku je bila skuplja za 26 odsto nego u istom razdoblju 2021. U trećem kvartalu stajala je 30 odsto više nego u 2021.

Šta je najviše poskupelo?

Kako navode, najveća poskupljenja beleže konzumna jaja i to za 64 odsto, zatim svinje 52 odsto te masline 51 odsto.

Skok cena poljoprivrednih proizvoda u EU odražavao je poskupljenje dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, uz godišnju stopu rasta od 27 odsto u poslednja tri meseca 2022.

Cene u poljoprivredi EU - 2022. najviše poskupila tri proizvoda

Podatak pokazuje usporavanje rasta ulaznih troškova na kraju prošle godine, budući da su u trećem tromesečju bili viši u proseku za 36 odsto nego u istom razdoblju godine ranije.

Od inputa najviše je rasla cena đubrivima i poboljšivačima zemljišta i to za 55 odsto. Prema Eurostat-u, slede energenti i maziva sa poskupljenjem od 41 odsto.

Više su plaćali i stočari kojima je stočna hrana poskupela za 29 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

Poskupljenja po državama članicama

Sve su zemlje EU u četvrtom kvartalu beležile dvocifreni rast cena i poljoprivrednih proizvoda i dobara i usluga koje se koriste u poljoprivredi.

Najveći rast prosečne cene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom kvartalu u odnosu na isti kvartal 2021. zabeležen je u Mađarskoj i to 53 odsto. Sledi Poljska sa 44 i Nemačka s 38 odsto.

Najniže stope rasta zabeležene su pak na Malti sa četiri odsto, zatim sledi Francuska s 14 odsto te Kipar i Italija sa po 15 odsto.

Prosečne cene inputa u poljoprivredi najviše su porasle u Litvaniji, za 51 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2021. Blizu su i Mađarska i Slovačka, gde su porasli za 47 odnosno 39 odsto.


Tagovi

Eurostat Potrošačke cene Inputi Evropska unija Poljoprivredni proizvodi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.