Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 19.08.2022. 14:10

Raste cena soje - 81,5 dinara za kilogram

Početkom nedelje soja se trgovala po ceni od 81,50 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje ugovor bio zaključen na 81,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 81,58 din/kg bez PDV-a (80,67 din/kg sa PDV-om), što je rast od 1,13 odsto.

Foto: Martina Popić
  • 370
  • 120
  • 0

Nedelju za nama na Produktnoj berzi obeležili su stabilan cenovni nivo žitarica i rast cene soje. Ukupno je prometovano 7.655 tona robe, čija finansijska vrednost je dostigla 316.179.500 dinara.

Slaba tražnja za pšenicom

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje najviše su realizovani ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom septembra. Veće interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice primetno je bilo krajem nedelje. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 34,02 din/kg bez PDV-a (33,96 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju minimalna promena od +0,19 odsto.

Kao i tokom prethodne nedelje, nastavljena je pojačana tražnja za pšenicom sa 11,5-12 odsto proteina. Zabeležena je veća tražnja u odnosu na ponudu.  Ugovori za pšenicu realizovani su u cenovnom rasponu od 36,00 do 36,50 din/kg bez PDVa. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 35,79 din/kg bez PDV-a (36,02 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodni podatak predstavlja blagi silazni trend od -0,64 odsto. Ponude pšenice sa boljim parametrima kvaliteta nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Nema ponude za suncokretovo zrno

Na tržištu soje bila je prisutna slabija ponuda. Kupci su bili na nešto nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu, te je tržište bilo mirnije. Početkom nedelje soja se trgovala po ceni od 81,50 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje ugovor bio zaključen na 81,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 81,58 din/kg bez PDV-a (80,67 din/kg sa PDV-om), što je rast od 1,13 odsto.

Stočnim ječmom, u zavisnosti od parametara kvaliteta, trgovalo se od 33,30 do 33,50 din/kg bez PDV-a.

Ruska urea, 25/1, trgovana je po ceni od 765,00 €/t (89,80 din/kg bez PDV-a).

Tražnja suncokretovog zrna novog roda kretala se u cenovnom rasponu od 535,00 do 540,00 €/t, međutim ponude nije bilo.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 15.8 do 19.8.

Povećanje izvoznih količina iz Crnog utiče na cene

Prognoza prinosa kukuruza u SAD je snižena. Očekivanje manje američke proizvodnje i smanjenje zaliha su potvrđeni, te je rejting useva samo 57 odsto dobro do odlično. Cena pšenice u Čikagu je blizu najnižih nivoa ovog meseca. Očekuje se da će povećanje izvoznih količina iz Crnog mora da utiče dalje na cene.

Fjučersi za soju u Čikagu su se značajno menjali nakon što je USDA najavila rekordan domaći rod soje i pad evropskog roda kukuruza, usled suše. Američki rod soje se prognozira na 4,531 milijardi bušela, što je rekord. Američki trgovci pažljivo prate obnovu izvoznih aktivnosti iz Crnog mora, naročito iz Rusije. Zabeležene su nove isporuke iz Ukrajine, uključujući i prve količine humanitarne pomoći u mekoj pšenice za Afriku.

Iz Ukrajine za Afriku isplovio prvi brod koji prevozi humanitarnu pomoć - hranu

Cene i žitarica i uljarica na Euronekstu beležile su pad tokom čitave nedelje. Mogućnost ubrzavanja izvoza iz Crnog mora uticala je na cene, naročito na pad cene pšenice. Da bi se zadovoljila međunarodna tražnja u bližoj budućnosti, izvozne aktivnosti iz EU su i dalje snažne i takve su od početka sezone. Novi podaci Evropske komisije prelaze 3,5 miliona tona pšenice, što će se korigovati naviše. Potvrđen je i snažan tempo uvoza kukuruza sa količinama koje prelaze 3,5 miliona tona.


Tagovi

Produktna berza Cena soje Cena kukuruza Cena pšenice Potražnja na tržištu


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: [email protected] web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Turšija, najčešće pripremljena zimnica i najstarija medju receptima. Priprema se od različitog povrća i konzumira se tokom čitave zime uz brojna jela.