Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Europola
  • 04.08.2022. 15:00

Raste proizvodnja lažnih pesticida u Evropi - otkrivena i fabrika

Uhapšeno je deset osumnjičenih. Dve države prednjače u ilegalnom uvozu.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.014
  • 203
  • 0

Od 25. januara do 25. aprila 2022. godine sprovedena je operacija Srebrna sekira VII kojom je koordinisao Europol, a uključivala je organe za sprovođenje zakona iz 31 zemlje od kojih je 25 država članica EU i šest zemalja trećih strana. Ovo je sedmi put da se sprovodi godišnja velika operacija usmerena na ilegalne pesticide.

"Kao rezultat prošlih operacija Srebrne sekire organi za sprovođenje zakona uspeli su da zaplene skoro 5.000 tona ilegalnih i krivotvorenih pesticida", rekla je Katerin De Bol, izvršna direktorka Europola. Navela je da uklanjanje takvih neregulisanih i potencijalno opasnih proizvoda sa tržišta doprinosi sigurnijem i zdravijem okruženju za građane EU.

Rezultat akcije

Ovakva sredstva, uprkos niskoj ceni, imaju visoku cenu za životnu sredinu, javno zdravlje i poljoprivrednu industriju. Fokus je bio na lukama, aerodromima i drugim ulaznim tačkama na kojima bi se mogao otkriti njihov uvoz i izvoz. Identifikovani su novi trendovi koji se pojavljuju na crnom tržištu EU kao sredstva za zaštitu bilja.

Rezultat poslednje akcije je hapšenje 10 osumnjičenih i zaplena 1.150 t ilegalnih i falsifikovanih pesticida, kao i otkrivanje fabrike u kojoj su se falsifikovali pesticidi.

Uočen je porast trgovine ilegalnim pesticidima na jugu Evrope i u području Crnog mora, posebno iz Turske, ali Kina je i dalje na prvom mestu kao mesto porekla.

Povećao se i broj pošiljki manje težine, koje imaju 10 l, odnosno 10 kg, a veći je i obim onlajn trgovine. U porastu su i krivotvoreni proizvodi iz EU, što je dovelo do veće zaplene proizvodne opreme i sirovina. 

Opsežna operacija

Otkriveni su i brojni kriminalni putevi i radnje preko kojih ova roba dospeva na tržište. Uvoze se gotovi proizvodi u ambalaži nalik poznatim brendovim ili kao sastojci za proizvodnju pesticida. U Bugarskoj je otkriven jedan proizvodni pogon.

Drugi evidentirani način je da se sredstva uvoze u zemlje gde je dozvoljena njihova primena, a zatim se dalje distribuiraju u one gde nisu odobrena.

Europol je koordinisao operaciju, omogućio razmenu informacija i pružio operativnu i stratešku analitičku podršku. U akciji su učestvovale države članice: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Finska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija.

Zemlje treće strane: Brazil, Kolumbija, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Sjedinjene Američke Države.

Učešće su uzela tela EU i međunarodne organizacije: Kancelarija za intelektualnu svojinu (EUIPO), Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), DG SANTE Evropske komisije, CropLife Europe i CropLife International.


Tagovi

Europol Ilegalni pesticidi Falsifikovani pesticidi Evropska unija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Narcis - poznat po svojoj mitskoj lepoti- vesnik je proleća, unosi boje posle hladne, duge zime. Ovih dana bukvalno je zagospodario baštama i dvorištima.