Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 27.05.2022. 15:00

Rastuća suša u delovima Evrope uznemiruje međunarodno tržište - ko je najviše pogođen?

Biće neophodne značajne padavine kako bi se izbegao dalji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće.

Foto: Ranka Vojnović
  • 422
  • 78
  • 0

Izveštaj službe Evropske Unije za praćenje usjeva (JRC MARS), nije obećavajući. Pokazuje da su u toku posmatranog perioda od 1. aprila do 15. maja vremenske prilike bile obeležene sušom i nedostatkom vlage u zemljištu. Zbog toga su prognoze prinosa ozimih useva revidirane naniže na nivou EU, ali ostaju iznad petogodišnjeg proseka, a što se odnosi na ovogodišnju žetvu pšenice, ječma i uljane repice u EU.

Rastuća suša u delovima Evrope uznemirila je međunarodno tržište koje se već bori sa gubitkom žitarica. Najviše su pogođena evropska žitorodna područja, a posebno ozimi usevi pšenice i ječma. Francuska, Danska, Nemačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Grčka su izložene vrelom talasu, a rezerve vlage u zemljištu su veoma niske. Takvo stanje negativno utiče na očekivane prinose.

Očekuje nas vrelo leto, grad i olujno nevreme

Stoga je u mesečnom izveštaju, MARS smanjio prognozu prinosa meke pšenice u EU za 2022. godinu na 5,89 t/ha sa 5,95 t/ha predviđenih prošlog meseca što je smanjenje od jedan odsto, a dva odsto niže od pokazatelja iz 2021/22 sezone. Smanjena je i prognoza za ozimi ječam na 5,78 t/ha i za jari ječam na 4,18 t/ha sa 4,31 t/ha.

Prognoza prinosa kukuruza je promenjena sa 7,91 t/ha na 7,92 t/ha, suncokreta sa 2,38 na 2,39 t/ha. Za uljanu repicu prinos je umanjen sa 3,19 na 3,17 t/ha, a prognoza za soju je ostala na nivou od 2,99 t/ha.

Biće neophodne značajne padavine kako bi se izbegao dalji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće. Sve ukazuje da će se u periodu jun - avgust u područjima uzgoja ozimih useva nastaviti toplije i sušnije vremenske prilike od uobičajenih. Stručnjaci upozoravaju da su vremenske prognoze za nedelju do 28. maja pokazale manje od tri dana sa padavinama iznad pet milimetra širom Evrope.


Tagovi

MARS Vremenska prognoza Suša Prinos Padavine Žitarice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao