Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 11.08.2022. 13:25

Ratari nezadovoljni pregovorima - protesti se nastavljaju?

Nema dogovora, protesti se nastavljaju do daljeg. Sramno je to što su nudili, ispod svakog nivoa, kaže Milan Milošević sa blokade u Rači.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.000
  • 4.182
  • 0

Nakon višečasovnih pregovora sa premijerkom u tehničkoj Vladi Anom Brnabić, ratari su izašli nezadovoljni predlozima. 

"Dobili smo 535 evra plus PDV za cenu suncokreta, to je predlog Vlade u dogovoru sa uljarama. Mi smo tražili pomeranje za ovu razliku marže što dobijaju uljare od trgovinskih lanaca od 148 do 196 dinara. U 48 dinara, ima mesta da se jedan deo skine, koliko sam shvatio taj deo je skinut na brašnu i šećeru. Skinuta je zabrana izvoza rafinisanog ulja, videćemo koliko će to imati efekta kad krene žetva i završi.

Ponudili su nam 22 dinara umanjenje goriva (koje je 179 dinara), do 60 litara za površinu do 20 ha", rekao je predsednik Udruženja "Stig" Nedeljko Savić i dodao da su ostali predlozi - premija za mleko 15 dinara, kao i moratorijum u otplati kredita od prvog septembra. 

"Što se tiče nafte, još, rečeno je da će do oktobra biti isplaćena pomoć. Takođe, tu su i dva sipanja u rezerovare na NIS-ovim pumpama i jednom u kanister koji će biti dozvoljeni", kaže Savić i dodaje da su sve ove predloge dobili u pismenoj formi i da će biti ubrzano izadavanje Agrokartica preko koji se inače ostvaruje data cena od 179 dinara.

Ratari "Stiga" nisu pristali na pomenute predloge.

"Tražili smo mnogo više cene. Sa ovim ne možemo da se pokrijemo. Problem je što mi nemamo subvencije, a takve stvari isplivaju na površinu kad se desi ovakva godina", kaže i dodaje da će večeras uslediti sastanak udruženja o današnjem ishodu razgovora.

"Pao" dogovor između Nedimovića i poljoprivrednika Vojvodine?

Kako saznajemo od Đorđa Grujića ispred vojvođanskih ratara, data su ovlašćenja svih gradova gde su stacionirani poljoprivrednici koji protestuju da se danas donese odluka o daljim koracima.

"Dobili smo ono što smo već znali da ćemo dobiti, nije nikakav iskorak napravljen ka rešavanju problema. Treba uskoro da dobijemo i zvanični meil, a onda ćemo da izađemo pred ljude i da rešimo problem", kaže Grujić za Agroklub i dodaje da će posle konferencije za štampu pozvati na radikalizaciju protesta u vidu blokade.

Šumadijski ratari nastavili sa blokadom

Šumadijski proizvođači nastavljaju sa protestom.

"Nema dogovora, protesti se nastavlju do daljeg. Sramno je to što su nudili, ispod svakog nivoa", kaže Milan Milošević sa blokade u Rači.

"Mi pozivamo ljude ovde da dolaze, mi ćemo tu biti cele noći - dežuraćemo. Ne sklanjamo se odavde!"


Tagovi

Protesti Nedeljko Savić Milan Milošević Đorđe Grujić Predlozi Vlade Subvencije Premije za mleko NIS Cena goriva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...