Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljopivrede
  • 06.09.2015. 08:00

Razvoj poljoprivrede u marginalnim područjima

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine najavljena pomoć poljoprivrednicima u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije.

  • 110
  • 4
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković boravila je 05. septembra 2015. godine, u radnoj poseti opštini Medveđa, gde je sa rukovodstvom ove opštine i poljoprivrednicima tog kraja razgovarala o aktuelnim pitanjima u oblasti poljoprivrede, naročito u oblasti stočarstva, veterine i agrarne politike.

Prioritet- pomoć gazdinstvima u marginalnim područjima

Ministarka i predstavnici ministarstva obišli su i poljoprivredno gazdinstvo porodice Pijović koje se bavi stočarskom proizvodnjom, a ministarka je tom prilikom istakla kako je u narednom periodu prioritet pružiti pomoć poljoprivrednim gazdinstvima u marginalnim područjima. Smatra da je zadatak ministarstva da pomogne poljoprivrednicima da pronađu sredstva koja će investirati u poljoprivrednu proizvodnju, kao i podsticanje te proizvodnje kroz subvencije. Dodala je i da je ministarstvo za ovakva područja opredelilo nešto veća sredstva.

Podsetila je i na subvencije ministarstva za nabavku opreme, nabavku domaćih životinja i drugo, koje su intenzivnije u odnosu na ostale delove Srbije gde je povraćaj subvencija 40%, dok u marginalnim, odnosno područjima sa otežanim uslovima rada, taj povraćaj iznosi 55%.

Mini mlekara kao dodatni podsticaj govedarstvu

Sa poljoprivrednicima ovog kraja Bošković je razgovarala o mogućnostima unapređenja njihove proizvodnje, te je s tim u vezi razgovarano i o izgradnji mini mlekare koja bi dodatno podsticala govedarstvo ovog kraja.

Zadruga za lakšu pripremu projekata

Poset Leskovcu
Poseta Leskovcu

"Dogovorili smo da se formira Radna grupa sastavljena od predstavnika ministarstva i predstavnika lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača, koji bi napravili jedan vid poslovnog udruženja, odnosno zadruge, nakon čega bi, uz našu podršku, kao pravno lice, pripremili projekte", objasnila je ministarka, koja je nakon Medveđe posetila Leskovac i razgovara sa predstavnicima ove lokane samouprave.

Tokom sastanka dogovorena je podrška poljoprivrednim proizvođačima, posebno u pogledu obezbeđivanja sredstava za investicije ali i pripremi kompletne tehničke i tehnološke dokumentacije neophodne za konkurisanje kod Fonda za razvoj, kod predpristupnih fondova EU, kao i sredstava planiranih nacionalnim budžetom.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Mlekara Podsticaji Govedarstvo Subvencije Poljoprivredna proizvodnja Pijović Stočarska proizvodnja Gazdinstva Nabavka životinja Leskovac Fondovi Medveđa