• Rebalans budžeta
  • 06.11.2020. 10:00

Rebalansom budžeta - sredstva i za direktne podsticaje u poljoprivredi

Rebalansom budžeta su opredeljena sredstva i za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju auto-puteva u Srbiji, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi.

Foto: Bigstock/Nosnibor137
  • 479
  • 24
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Navedenim predlogom zakona odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV2. Sredstva su opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Povećani su transferi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

Projekcija privrednog rasta revidirana najviše sa -1,8 odsto na -1,0 odsto

Rebalansom budžeta su takođe opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju auto-puteva u Srbiji, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi.

Glasajte u anketi: "Šta biste pitali ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića?"

Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je najviše sa -1,8 odsto na -1,0 odsto, što će predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi, a polazeći od kretanja u međunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu.

U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP u 2020. godini bio bi veći, i iznosio približno pet odsto, navodi se na sajtu Vlade Srbije.


Tagovi

Budžet Rebalans budžeta Srbija Sredstva Direktni podsticaji u poljoprivredi


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovog vikenda su u zasadima krušaka, na obroncima Fruške gore, primećene odrasle jedinke kruškine buve. Izvršeno je tretiranje zasada insekticidima kako bi se smanjila količina položenih jaja.