Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola inspekcije
  • 17.07.2019. 18:00

Redovnim kontrolama oduzeto i uništeno više od 500 litara rakije

Više od 560 litara rakije oduzeto je i uništeno domaćim proizvođačima u poslednjih godinu i po dana. U pitanju je rakija koja je bila u rinfuzu, a vrednost ukupne oduzete i uništene rakije koju su zaplenili poljoprivredni inspektori u Srbiji iznosi 1,1 milion dinara.

Foto: Anđelka Matić
  • 2.902
  • 144
  • 0

Uništena rakija nije posedovala deklaraciju. Takođe, nije bila podvrgnuta bezbednosnoj proveri po zdravlje ljudi, a koju bi morala da prođe kako bi se uopšte našla na tržištu. U toku prošle godine i u prvoj polovini ove, poljoprivredna inspekcija sprovela je više od dve hiljade provera na pijacama i u ugostiteljskim objektima.

"U cilju praćenja bezbednosti i kvaliteta proizvoda na tržištu, tokom 2018. i u prvom polugodištu ove godine, poljoprivredni inspektori sproveli su ukupno 2.266 kontrola na pijacama i u ugostiteljskim objektima", rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, kako navodi B92.

Oduzeta rakija nije prošla bezbednosne provere

Od ukupnog broja izvršenih kontrola u navedenom periodu, oko 1.700 provera sprovedeno je u ugostiteljskim objektima. Tom prilikom, poljoprivredni inspektori pronašli su i oduzeli, a zatim i uništili 457 litara rakije u rinfuzu koja nije bila deklarisana i takođe nije ni prošla proveru bezbednosti po zdravlje ljudi. Vrednost uništene robe u iznosu je oko milion dinara.

Na pijacama je oduzeto i uništeno oko 100 litara rakije u rinfuzu tokom 500 konotrola. Ovo alkoholno piće bilo je bez deklaracije i takođe nije prošlo proveru bezbednosti proizvoda, a čija vrednost iznosi oko 90 hiljada dinara. Kada je u pitanju broj osoba koje su na ovaj način prekršile zakon, reč je o 168 prekršilaca i protiv svih njih podnete su kaznene mere.

Kontrole su nenajavljene

Poljoprivredna inspekcija sprovela je pomenute kontrole nakon što je urađen monitoring i posle analize rezultata kontrola koje su ranije bila sprovođene. Ove vrste provera, inspekcija sprovodi bez bilo kakve najave proizvođačima, preprodavcima, ugostiteljskim objektima. Kako navode nadležne institucije, provera i kontrola rakija u rinfuzu iako je nenajavljena, može biti redovna i vanredna. Redovna je, kako objašnjavaju, kada je po definisanom planu dok je vanredna zapravo akcijska i sprovodi se po osnovu zahteva drugih državnih organa, krizne situacije kao i kontrole ukoliko se kupci i potrošači žale.

Pored provere rakija, inspekcija je sprovela i 91 kontrolu jakih alkoholnih pića sa uzimanjem uzorka. Tom kontrolom analizirani su etanol, ekstrakti, ukupne kiseline, metanol i drugi sastojci ovih pića. Nadležne institucije navode da je neispravnost deklaracija bila povećana u poslednjih nekoliko godina kada su u pitanju rakije.

Kvalitet srpskih rakija adut za uspeh na ruskom tržištu

"Neispravnost deklaracija kod rakija u poslednjih nekoliko godina, prvo je pokazala trend rasta, a zatim tendenciju blagog pada i na kraju zadržala postojeću poziciju. U ovim kontrolama pokazuje se pad i to najniži u poslednjih pet do šest godina", ističu nadležni.

Kvalitet se nije menjao u velikoj meri nekoliko godina unazad, kako objašnjavaju nadležni. Prema njihovim rečima, prisutnost etanola u rakijama koji nije poreklom iz voća, najniža je u poslednjih nekoliko godina što potvrđuje činjenica da je od 91 kontrole samo u dve pronađen etanol koji nije poreklom iz voća.


Izvori

B92


Tagovi

Rakija Neispravnost deklaracija Poljoprivredna inspekcija Prisutnost etanola


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D