• Sezonski radovi
  • 21.08.2019. 08:30

Registar: Novih 18 šifara za sezonske poslove

Nacionalna služba za zapošljavanje će ubuduće voditi registar radnika koje poslodavci povremeno angažuju, a u šifarnik posebnih znanja i veština već je uneto novih 18 šifara za sezonske poslove.

Foto: Depositphotos/shock
  • 184
  • 9
  • 0

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) ubuduće će voditi registar sezonskih radnika, zahvaljujući kojem će se znati kakve veštine i znanja poseduju potencijalni kandidati za zaposlenje. To će, kako otkrivaju u NALED-u, olakšati poslovanje ne samo poslodavcima, koji će unapred moći da znaju kojeg sezonskog radnika će angažovati i za koju vrstu poslova, nego će doneti boljitak i sezoncima. Jer, i oni će u skladu sa svojim znanjem i sposobnostima ubuduće na takav način lakše moći da pronalaze posao.

U NSZ-u podsećaju da tražioci zaposlenja, prijavljeni na evidenciji, već sada mogu da se izjasne da li su zainteresovani za obavljanje sezonskih poslova, kako bi prilikom zahteva poslodavaca ova služba bila u mogućnosti da uradi selekciju, posreduje i odgovori na njihove zahteve za obezbeđivanje radnika.

Sezonci u poljoprivredi: Elektronska prijava pojednostavljuje proceduru

NSZ evidentira i spremnost osobe za rad na sezonskim poslovima

U NSZ kažu da dok traje procena zapošljavanja, pored ostalih važnih parametara za posredovanje u traženju posla, ta institucija evidentira i spremnost osobe za rad na sezonskim poslovima jer su ti podaci značajni za kvalitetniju selekciju po zahtevu poslodavca.

"Zarad bolje registracije onih koji žele ili su bili angažovani na sezonskim poslovima, u već postojeći šifarnik posebnih znanja i veština uneli smo novih 18 šifara za sezonske poslove", napominju u NSZ-u, a prenosi Politika. 

U Srbiji zasad funkcioniše elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi kroz onlajn platformu za pojednostavljenu registraciju radnika www.sezonskiradnici.gov.rs. Primena Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima počela je pre sedam meseci, a kako ističu u Naledu, koji je sa vladom i uz podršku Nemačke razvojne agencije još 2017. pokrenuo reformu sistema radnog angažovanja sezonaca u poljoprivredi, prednosti uvođenja e-sistema su brojne.

Registrovano 18.318 sezonskih radnika

Radnici danas imaju sigurnu naknadu, penzijsko, osiguranje u slučaju povrede na radu, pravnu sigurnost iako ne postoji pisani ugovor, jer je sama registracija na portalu dovoljan dokaz (mogu da traže i pisanu potvrdu poslodavca). Privreda ima niže administrativne i finansijske troškove, podsećaju u NALED-u, a država je dobila uređen sistem, bolju efikasnost kontrole i naplate, nižu sivu ekonomiju, veće zapošljavanje i poreske prihode.

"Do pre nekoliko dana bilo je registrovano 18.318 sezonskih radnika i 230 poslodavaca, od kojih su 66 fizička lica. Država je dosad prihodovala 31.409.904 dinara na ime poreza i 87.946.946 dinara za doprinose," nabrajaju u NALED-u.

Kažu i da bi model prijave sezonskih radnika mogao dodatno da smanji neformalnu zaposlenost u Srbiji, a to je naročito moguće postići u brojnim delatnostima, gde postoje poslovi sezonskog ili privremenog karaktera, i gde je potrebno relaksirati birokratiju, koja prati prijavu i odjavu radnika.

"To su, pre svega, oblasti građevine, turizma i ugostiteljstva, kao i kućni poslovi", ističu u NALED-u, i dodaju da je Akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije 2019/20. planirano proširenje obuhvata Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima i na druge poslove.


Izvori

Politika


Tagovi

Sezonski radnici Sezonski radovi Nacionalna služba za zapošljavanje NALED


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.