Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti u poljoprivredi
  • 04.01.2018. 16:15

Roboti na poljima - budućnost EU poljoprivrede?

Za mnoge ljude poljoprivredna tehnologija počinje i završava traktorom, ali stvarnost je daleko od toga. I EU svojim projektima ukazuje na važnost dovođenja modernih tehnologija u poljoprivredu i ruralna područja.

Foto: ekkasit
  • 414
  • 9
  • 0

Za mnoge ljude poljoprivredna tehnologija počinje i završava traktorom, ali stvarnost je daleko od toga, a poljoprivredno-prehrambeni sektor jednako je, kao i svaka druga struka, u nastojanju da iskoristi prednosti koje moderna tehnologija može da donese.

Praćenje prehrambenih proizvoda putem "cloud" aplikacije, kako bi se olakšala precizna poljoprivredna proizvodnja ili digitalni savetnik za poljoprivredu za efikasnu proizvodnju - to su samo neki od uzbudljivih kretanja na tom polju poljoprivrede, a istaknute su na samitu "Agri Innovation 2017" u Portugalu, piše Evropska komisija.

Precizna poljoprivreda pomaže promovisanju održive poljoprivrede

Precizna poljoprivreda posebno je postala središte velikog dela inovacija u ovom području, odgovor tehnologije na potrebu za proizvodnjom na održiv način. U jednostavnim terminima, precizna poljoprivreda znači korišćenje tehnologija, kao što su satelitski sistemi pozicioniranja za poboljšanje proizvodnje, na primer praćenjem useva i pružanjem podataka o tome kako najbolje postupati radi povećanja prinosa. Praćenje i analiza poljoprivrednih podataka zahvaljujući sistemima senzora takođe može da poboljša navodnjavanje, za dovoljnu potrošnju vode, čime se promoviše održiva poljoprivreda.

Precizna poljoprivreda znači korišćenje tehnologija, kao što su satelitski sisitemi pozicioniranja za poboljšanje proizvodnje.

Ali istraživanje nije ograničeno samo na satelite i senzore. Projekat "Foodie" finansiran iz EU-a razvio je "cloud" platformu i za prostorno i neprostorno poljoprivredne podatke, a cilj je da se uklone prepreke preciznoj poljoprivredi.

Tehnologije za staklenike i vinograde

Za većinu nas, misao o upotrebi robota podstaknuta je bezbrojnim filmovima naučne fantastike, ali stvarnost je daleko više pozitivna. Iako postoji malo šanse da preuzmu svet, roboti su već osmišljeni kako bi pomogli poljoprivrednicima u njihovom svakodnevnom radu. Na primer, SWEEPER projekat koji finansira EU razvija robot koji radi u vrućem i vlažnom okruženju staklenika, gde se proizvođači često bore za pronalaženje radnika, koji mogu izdržati te uslove.

I dok većina veština poljoprivrednika proizlazi iz znanja kada je njegov rod spreman za berbu, to zahteva puno teškog rada, stalno proveravanje useve i ručno testiranje njihovu spremnost. Upravo je ideja o upotrebi robota iza drugog projekta finansiranog od strane EU-a, VINEROBOT, "bespilotnog terenskog vozila" opremljenog senzorima koji mogu da prolaze kroz vinograde i da utvrde da li je grožđe spremno za berbu.

Promocija inovacija u poljoprivredi na svim nivoima

Naravno, inovacije nisu samo sateliti i roboti, nego postoji i mnogo drugih načina na koje digitalne tehnologije pomažu da se jedna od najosnovnijih profesija čovečanstva razvije. Na primer, jačanje znanja i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima deo je prioriteta EU-a, koji se spominje u programima ruralnog razvoja, a takođe ima visoku vrednost Cork 2.0 deklaracije o budućnosti ruralnog razvoja, koja nastoji da osigura da "ruralna gazdinstva, uključujući poljoprivrednike i šumare, svih vrsta i veličina [...] imaju pristup odgovarajućoj tehnologiji, najmodernijoj povezanosti, kao i novim upravljačkim alatima za postizanje ekonomskih, socijalnih i ekoloških pogodnosti" (tačka 7 deklaracije). Uklanjanje prepreka za otvaranje mrežnih mogućnosti na digitalnom jedinstvenom tržištu takođe je jedan od deset prioriteta Evropske komisije za razdoblje od 2015. do 2019. godine.

Važnost dovođenja modernih tehnologija u poljoprivredu i ruralna područja naglašava činjenica da se jedno od pet Evropskih inovacijskih partnerstva razvilo kao najefikasniji način za ubrzanje razvoja istraživanja i inovacija u ključnim sektorima - posvećeno održivoj poljoprivredi (EIP-AGRI). Veliki broj inovativnih kompanija u sektoru poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od kojih će mnoga biti predstavljena na Lisabonskom samitu za poljoprivredne inovacije, takođe je jasan pokazatelj da će, uz podršku EU, poljoprivredna gazdinstva i polja u budućnosti biti na vrlo različitom mestu.

Foto: ekkasit919 / Bigstock


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!