Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SIP
  • 08.03.2023. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Robusne, ali jednostavne SIP mašine: Prilagođene svim vrstama terena

Mašine su izdržljive, ispitivane su u najzahtevnijim uslovima i prilagođene svim vrstama terena, čulo se na prezentaciji slovenačke kompanije u Sremskoj Mitrovici.

Foto: Verica Matić
  • 638
  • 159
  • 0

Kompanija SIP Slovenija predstavila je bogat arsenal svojih mašina koji su sastavni deo prodajnog programa kompanije KITE d.o.o kao njihovog ekskluzivnog dilera i servisera na tržištu Srbije.

Mašine su izdržljive, ispitivane su u najzahtevnijim uslovima i prilagođene su svim vrstama terena. Prezentovali su kosilice, okretače, sakupljače, rasturače stajnjaka, a sve te mašine odlikuje robusna konstrukcija, ali i jednostavno korišćenje.

Kosilice

Od kosilica, izložene su bile DISC 260 i prednja diskasta SILVERCUT koja obezbeđuje košenje bez unošenja zemlje, peska i sličnih primesa u krmu. Diskovi su napravljeni od visokootpornog čelika, a iz SIP-a su nam pokazali da je za zamenu noževa potrebno nekoliko sekundi. Svi držači noževa su pojedinačno zamenjivi, a opružni nosač obezbeđuje da se oštrica povuče pri nailasku na prepreku.

Noževi na disku su lako zamenjivi 

Prednost ovih kosilica je što se jako dobro prilagođava terenu, a sve je to zbog dobre izrade hidropneumatskog sistema, koji može brzo da prilagodi stepen rasterećena i tokom samog košenja.

Rotacioni okretači

Glavne karakteristike SIP okretača je stabilnost, okretnost i jednostavno održavanje. Izloženi model je bio SPIDER 815/8, koji ima osam rotora, koji je dostupan i za manje traktore, jer se proizvodi i kao vučena verzija. Pokazali su kako dobro kopira teren preko kopirnog točka i jednosmernog cilindra. 

Moguće podešavanje ugla rasipanja od 12 do 18 stepeni

Na njemu je takođe moguće podešavati i ugao raspršivanja, da bi prilagodili količini pokošenog krmiva. Iako je robusne konstrukcije, rad sa ovom mašinom je mekši i manje bučniji, jer je pogonski mehanizam sa zupčanicima uronjenim u ulje u kućištu. Vučena verzija sa širokouglim kardanom omogućava i manji krug okretanja.

Rotorski sakupljači

Model koji su predstavili je SIP STAR 850/26T, vučeni dvorotorski sakupljač, kojeg je moguće pogoniti i sa lakšim traktorima, bez obzira na njegovu veliku radnu širinu. Zbog širine zahvata, omogućava uštedu i vremena i energije. Centralna greda je konstruisana da obezbedi jednostavno sakupljanje mašine u transportni položaj, što možete videti i u videu ispod. Transportna visina je od 3,2 do 3,5 metara, ali i kod svih modela je ispod četiri metra.

Oba rotora se pomeraju nezavisno od krakova šasije, što omogućava 3D kopiranje terena. Fleksibilni priključak omogućava ugao zakretanja od 55 stepeni, a Y prenos snage smanjuje opterećenje kardana. Što se tiče krivulje rotora, moguće je podešavati u odnosu na količinu krme (što takođe možete videti na snimku), bilo da je silaža, suva trava ili slično. Hidraulički podesiva zavesa za sakupljanje dodatno sprečava pristup biljne mase u rotore.

Rasturač stajnjaka

Kompanija je prezentovala dva modela, jednoosovinski ORION 70 ALP koji je dostupan i u verziji sa širom osovinom, koji je malo niži i dosta širi i dvoosovinski ORION 140.

ORION 70 ALP ima ukupnu masu od sedam tona i takođe je prikladan za nagnute terene. Pogon ka vertikalnim valjcima je preko reduktora i ulja, tako da nema nekog pumpanja u lancima. Brzinu lanaca je moguće podesiti preko ventila koji se nalazi na prednjem delu prikolice, a napetost lanca se obezbeđuje preko automatskog zatezača. Ovaj model je konstruisan sa dva lanca pored kojih dolazi kardan sa kvačilom za preopterečenje.

Jednoosovinski rasturač ORION 70 ALP

Rastepač je s nagibom od 10 stepeni, a V oblik nosive šasije daje veću stabilnost. Segmenti valjka su od kvalitetnog čelika i jednostavno su zamenjivi.

Dvoosovinski ORION 140 ima nosivost od čak 14 tona, a vučeni priključak je brzine do 40 km/h. Šasija je varena iz jednog dela, a za razliku od jednoosovinskog, ovaj model ima četiri lanca. Podešavanje lanaca je takođe preko reduktora i preko ventila. Lančanici se podmazuju preko centralnog sistema za podmazivanje, preko cevčica koje vode do samog lančanika. Pomeranje transportera napred-nazad dostupno je iz kabine traktora.

ORION 140 sa četiri lanca i četiri vertikalna valjka

Postoje dve verzije ovog rasturača. Na snimku ispod možete videti rasturač sa četiri vertikalna valjka, dok je varijanta sa širokim rastepačem uz dva horizontalna valjka, opremljena i sa dva vodoravna diska na donjoj strani, koji omogućavaju rastresanje stajnjaka do 24 metra širine.


Foto prilog


Tagovi

SIP Slovenija KITE d.o.o DISC 260 SILVERCUT Kosilice SPIDER 815/8 Rotori Rotacioni okretači Rotorski sakupljači SIP STAR 850/26T #3D kopiranje terena ORION 70 ALP ORION 140


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

KITE d.o.o

Međunarodni put 162a, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121400525, e-mail: info@kitedoo.rs web: http://www.kitedoo.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u