Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski odnosi
  • 02.01.2021. 18:00

Rusija i Kina jačaju međusobnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima

Danas je Kina najveći kupac ruskih poljoprivrednih proizvoda i hrane.

Foto: Depositphotos/fMegaloman1ac
  • 109
  • 37
  • 0

Čelnik ruskog Ministarstva poljoprivrede, Dmitrij Patrušev održao je sastanak s veleposlanikom Kine, Zangom Hanhuijem. Razgovarali su o poljoprivrednoj saradnji tih dveju zemalja.

Patrušev je napomenuo da su dve zemlje istorijski povezivali prijateljski odnosi, što, između ostalog, potvrđuju i redovni kontakti na nivou državnika. Takođe, trgovinski promet poljoprivrednih proizvoda između zemalja nastavlja kontinuirano da se razvija, piše agroxxi.

Promet ove vrste robe je u 2019. bio veći za 11 odsto i iznosio oko pet milijardi dolara.

Za 11 meseci prošle godine, uprkos opštem padu poslovne aktivnosti, opseg međusobne trgovine u agroindustrijskom sektoru povećao se za dodatnih 11 odsto i iznosio je 4,9 milijardi dolara. Danas je Kina najveći kupac ruskih poljoprivrednih proizvoda i hrane“, rekao Patrušev i dodao da je 2019. godine njegov udeo iznosio 12,5 odsto u izvozu te vrste njihovih proizvoda.

Takođe je podsetio da su postigli dogovor da se do 2024. godine trgovinski promet uopšteno dovede na 200 milijardi dolara.

Šta Rusija izvozi Kini?

Prema ministru, najperspektivnija područja su mahunarke, živina, svinjetina, biljna ulja, riba i mlečni proizvodi. S ciljem razvoja partnerstva u agrarnom sektoru, Patrušev je istakao potrebu za ponovnim zajedničkim razvojem planova za produbljivanjem rusko-kineske saradnje u pogledu snabdevanja stokom i biljnim proizvodima.

Stranke su takođe razgovarale o osiguranju međusobnog pristupa robi. Do danas je više od 230 ruskih preduzeća dobilo pravo izvoza ruskog mleka i mlečnih proizvoda, živine, govedine i drugo u Kinu.

Rusija u najmnogoljudniju zemlju sveta prvenstveno izvozi sirovine poput nafte, gasa, uglja i drva. Peking, s druge strane, prodaje svoje mašine, vozila i robu široke potrošnje svom severnom komšiji. Trgovina sa Rusijom čini samo 1,9 odsto kineske trgovine, što je, zapravo, zanemariv iznos. Tržište SAD-a i EU-a puno je važnije za tu zemlju, piše DW.

Podsetimo, nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin produžio zabranu uvoza mlečnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz EU do 31. decembra 2021. godine. Ta zemlja koristi embargo za obnavljanje vlastite proizvodnje, na primeri, u mlečnoj industriji i to kako bi što više smanjili zavisnost od uvoza.


Tagovi

Rusija Kina Trgovina Poljoprivredni proizvodi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao