Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordni izvozi
  • 05.05.2024. 18:00

Rusija izvozi pšenicu rekordnom brzinom, Ukrajina dostigla predratne izvozne brojke

Porasla je konkurentnost ruske pšenice, a u Ukrajini beleže dobre rezultate izvoza zahvaljujući merama koje sprovode s međunarodnim partnerima. U planu im je i povećanje proizvodnje durum pšenice

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 209
  • 27
  • 0

Rusija je u aprilu izvezla rekordnih 4,6 miliona tona pšenice i premašila rezultat iz istog meseca prošle godine (4,4 mil. t) i prosek za ovaj mesec koji je 2,5 mil. t, procenili su analitičari Sovekona. 

Visoka konkurentnost 

Kako piše Farmer, ova zemlja zbog visoke konkurentnosti izvozi pšenicu rekordnom brzinom. Prošle nedelje njome se trgovalo po 196 evra/t, a francuskom 204 evra/t. Dva meseca ranije obe su bile po istoj ceni, 211 evra/t. 

Analitičari smatraju da je konkurentnost ruske pšenice možda porasla tokom prošle nedelje usled naglog povećanja cena za evropske ugovore. Izvoz olakšava i transport kanalom Volga-Don, ključnim domaćim rečnim putem. 

Rekordan ukrajinski izvoz

Susedna Ukrajina na koju su izvršili invaziju pre više od dve godine, u aprilu je izvezla rekordnu mesečnu količinu od više od 13 miliona tona, nadmašivši brojke za februar 2022. Vrednost izvoza dostigla je 3,3 milijarde dolara, rekla je Julija Sviridenko, ministarka ekonomije te zemlje, piše APK-Inform.

"Mere koje je preduzela ukrajinska vlada zajedno s našim međunarodnim partnerima za obnovu i povećanje izvoza daju izvrsne rezultate", pohvalila se, potvrdivši da su prošlog meseca imali rekordan izvoz od 13,1 miliona tona što je 1,3 milion tona više nego u martu i više nego što su izvezli u februaru 2022., rekla je Sviridenko.

April je uglavnom potvrdio rast cena na berzama, šta donosi maj?

Prema njenim rečima, na ovaj rast je uticalo otvaranje alternativnog morskog koridora prošlog leta koji im omogućuje izvoz žitarica i metala. Svemu doprinosi UNITY program osiguranja brodova, kreiran u saradnji sa britanskom vladom i grupom osiguravajućih društava, kao i proširenje kapaciteta "ruta solidarnosti", prvenstveno sa Moldavijom i Rumunijom, kao i poboljšanje uslova prevoza robe železnicom do dunavskih luka.

Veća proizvodnja durum pšenice 

Pored toga, povećavaju proizvodnju durum pšenice, i ozime i jare. 

"Ovaj trend ukazuje na to da bi Ukrajina na jesen mogla ući na tržište EU sa durum pšenicom, ali ne za italijansku preradu", rekao je direktor udruženja Mlinari Ukrajine, Rodion Ribčinski koji veruje da mogu povećati sopstvenu proizvodnju brašna od ove vrste pšenice. 


Tagovi

Ruska pšenica Izvoz pšenice Rekordan izvoz Ukrajinski izvoz Izvoz žitarica Durum pšenica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!