Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza sa đubrivima
  • 05.11.2021. 07:30

Rusija zabranjuje izvoz đubriva, a američki poljoprivrednici traže alternative

Američka savezna država Ajova je jedna od svetskih lidera kada je u pitanju proizvodnja kukuruza. Ali, trenutna situacija sa đubrivima tera poljoprivrednike da ga zamene sojom.

Foto: Depositphotoss/Leonid_Eremeychuk
  • 2.209
  • 300
  • 0

Rusija će ograničiti izvoz azotnih i kompleksnih đubriva koja sadrže ovaj element na šest meseci, izjavio je to ruski premijer Mikhail Mišustin. Kako piše reuters kvota za izvoz azotnih đubriva biće određena na 5,9 miliona tona, a za kompleksna na 5,35 miliona tona.

Mišustin je na sastanku Vlade rekao da je povećanje cena prirodnog gasa imalo negativan uticaj na globalna tržišta.

"To bi moglo da dovede do poskupljenja i nestašice azotnih đubriva u čijoj je proizvodnji cena gasa zauzima značajan udeo, a posledično i povećanje cene prehrambenih proizvoda", upozorio je naglasivši da radi toga Vlada uvodi privremeni embargo na izvoz.

Visoke cene đubriva pogodile su poljoprivrednike širom sveta. Američka savezna država Ajova je jedna od svetskih lidera kada je u pitanju proizvodnja kukuruza. Ali, trenutna situacija tera poljoprivrednike na razmišljanje o isplativosti njihove glavne kulture.

Soja je manje zahtevna prema hranivima

Tamošnja proizvodnja kukuruza uveliko zavisi od veštačkih đubriva. Ali, trostruki rast njihove cene u odnosu na 2020. ne uliva optimizam. Zbog Kine i Rusije koje su smanjile ili ograničile isporuke, ali i izazova u logistici američki poljoprivrednici nisu sigurni da li će na tržištu imati dovoljno hraniva da bi se zadovoljila potražnja, prenosi agroxxi.

Đubrivo sve skuplje - čeka nas smanjenje proizvodnje?

"Zadruge su posrednici između poljoprivrednika i proizvođača đubriva. One ga kupuju mesecima unapred kako bi ga farmerima mogle isporučiti na vreme", objašnjava Dejs Holm, njen izvršni direktor u Ajovi. Kako kaže, oni preuzimaju odgovornost, a trenutno se pre svega trude da brinu o postojećim klijentima.

"Dakle, mogli bi da odbiju prodaju novim klijentima koji do sada nisu poslovali sa nama", napomenuo je. 

Međutim, ekonomista za poljoprivredu Čad Hart je istakao da će ograničena ponuda đubriva uticati na izbor kultura.

"To povećava verovatnost da će farmeri deo površina kukuruza zameniti sojom kako bi pokušali da izbegnu veće troškove proizvodnje, jer ona ne zahteva istu količinu đubriva kao kukuruz" zaključio je.


Tagovi

Kriza Đubriva Visoke cene Embargo Rusija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.