• Cene hrane
  • 13.07.2021. 14:00

RZS: Rast cena u poljoprivredi i ribarstvu u maju za više od 20 odsto

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (84,8 odsto) i Žita (47 odsto).

Foto: Martina Popić
  • 168
  • 8
  • 0

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020 godine, povećane su za 20,4 odsto, rezultati su istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (84,8 odsto) i Žita (47 odsto). Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju 2021. godine, u odnosu na april 2021. godine, u proseku su povećane za 3,4 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (9,1 odsto) i Žita (8,2 odsto).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-maj 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, u proseku su povećane za 9,8 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-maj ove u odnosu na isti period prošle godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (36,3 odsto) i Žita (26,0 odsto).

FAO: Pale su cene žitarica, ulja i mleka, a meso i šećer sve skuplji

Podsetimo, globalne cene hranu već u junu su pale za 2,5 odsto u odnosu na maj, ali su još uvek za 33,9 odsto više od istog razdoblja prošle godine. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) proteklog meseca je zabeležen prvi pad indeksa nakon 12 uzastopnih mesečnih povećanja. Pojašnjavaju da je on odraz nižih cenovnih vrednosti biljnih ulja, žitarica i u manjoj meri mlečnih proizvoda, što je nadoknadilo one veće za šećer i meso.


Tagovi

Cene hrane Republički zavod za statistiku Cene industrijskog bilja Cene u maju


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vlasta Janjić iz Dubnice kod Vranja napravio je šerpu koja radi na struju i sama meša ajvar. Ovaj Vlastin izum oduševio je mnoge domaćice koje su požurile da kod njega pazare ovu "moćnu mašinu".