Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 25.02.2021. 08:00

Sačinjen Nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Prema Nacrtu, javna intervencija može da se aktivira, ukoliko tržišne cene žitarica, goveđeg i telećeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda padnu ispod referentih cena.

Foto: Jelena Lukić
  • 113
  • 9
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede sačinilo je Nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda kojim se propisuju mere intervencije države u slučaju da iz bilo kojih razloga prete ili su nastali poremećaji na tom tržištu, prenosi Tanjug.

Nacrtom je predloženo da u takvim situacijama Vlada na predlog Ministarstva poljioprivrede može da upotrebi tri mere: javnu intervenciju, podršku privatnom skladištu i vanredne interventne mere.

Kako prenose dalje Večernje novosti, prema Nacrtu, javna intervencija može da se aktivira, ukoliko tržišne cene žitarica, goveđeg i telećeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda padnu ispod referentih cena. Kako se precizira, Vlada, otkupljuje te proizvode po interventnoj ceni ili prikupljanjem javnih ponuda, a onda pokreće postupak njihove prodaje.

Kada je reč o privatnom skladištu, to podrazumeva povrat dela troškova za skladištenje šećera, goveđeg, telećeg, svinjskog, ovčijeg, kozjeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, ako im cena padne ispod referentne cene. Sve mere odnose se isključivo na poljoprivredne proizvode, poreklom iz Srbije.

Javna rasprava o ovom Nacrtu zakona završava se 25. februara.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

Podsetimo, pre godinu dana Minisatarstvo poljoprivrede je neposredno pre proglašenja vanredne situacije usled sprečavanja širenja virusa korona, objavilo na svom zvaničnom sajtu, prognozu cena deset odabranih poljoprivrednih proizvoda u 2020. godini; pšenice, kukuruza, soje, goveda i goveđeg mesa, svinja i svinjskog mesa, krompira, paprike, maline, borovnice i šljive.

Međutim, usled pandemije i dešavanja na svetskom tržištu, te cene su se u mnogome razlikovale od prvobitno procenjenih.


Tagovi

Poljoprivredno tržište Cene proizvoda Nacrt Zakona Troškovi skladištenja Cena mleka Cena goveđeg mesa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici se sastaju sa ministarkom 12. februara. O čemu će pričati?

Na zahtev 15 udruženja poljoprivrednika koji su u subotu (3.2.) doneli odluku da zatraže sastanak sa ministarkom poljoprivrede, juče (6.2.) su dobili i pozitivan odgovor....

Više [+]