Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 02.08.2020. 07:30

SAD zabrinut zbog nove EU strategije "Od njive do trpeze" - narušiće njihovu trgovinu?

Nema načina za postizanje bezbednosti hrane za rastuću populaciju i njihove potrebe ako se nametnu politike koje ograničavaju rast i guše inovacije, poručio je svojim EU kolegama američki ministar poljoprivrede Soni Perdu.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 189
  • 8
  • 0

Govoreći tokom webinara o transatlantskoj budućnosti u vezi sa bezbednošću hrane, američki ministar poljoprivrede Soni Perdu upozorio je da bi nedavno objavljena strategija Evropske unije, Od farme do vilice (F2F) mogla da ugrozi poljoprivrednu proizvodnju, a time i trgovinu između ta dva tržišta. 

Iako je u jednu ruku i pohvalio EU i njenu usredsređenost na održivi razvoj, kritikovao je novu buduću politiku, tvrdeći kako u njoj uopće ne vidi farmu.

Takođe, izrazio je i zabrinutost zbog toga što poljoprivrednici ostaju bez potrebnih alata, što ih čini nekonkurentnim na tržištu i može dovesti do razvoja protekcionizma

"Nema načina za postizanje bezbednosti hrane za rastuću populaciju i njihove potrebe ako se nametnu politike koje ograničavaju rast i guše inovacije“, poručio je Perdu ističući kako je glavni uspeh američke poljoprivrede upravo inovativna tehnologija. 

Međunarodna trgovina nam je potrebna

Evropski poverenik za poljoprivredu, Januš Vojčehovski naglasio je kako jačanje kraćih lanaca snabdevanja hranom ne podrazumeva nove trgovinske prepreke.

"Nismo protiv međunarodne trgovine, ona nam je potrebna i zainteresovani smo za njeno povećanje", rekao je tokom istog vebinara. 

Istakao je i kako snažniji naglasak na domaćem tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda ne isključuje jačanje međunarodne trgovine. 

Vojčehovski: EU treba više da radi na raznolikosti poljoprivredne proizvodnje

"Smanjenje potrebe za uvozom nije protekcionizam", naglasio je Vojčehovski uzimajući primer poboljšanja proizvodnje proteinskih kultura u EU na koje se ona pre u velikoj meri oslanjala na američki uvoz. 

Kao odgovor na kritiku zbog nove strategije, poverenik je rekao kako su i poljoprivredni i prehrambeni sektor prošli test, kao što je sada, u najkritičnijim vremenima te da nema nikakvog straha za bezbednost hrane. 

Evropski zastupnik i reformist Herman Tertš kritikovao je Vojčehovskog zbog indikacije da bezbednost hrane više nije problem u EU. 

"Čelnici zaduženi za osmišljavanje i sprovođenje prehrambene politike na globalnoj niovu imaju veliku odgovornost za ishranu rastuće svetske populacije. Sada bi svi naši napori u poljoprivredi trebalo da se usredsrede na to kako obezbediti dovoljne količine kvalitetne i zdrave hrane i kako pomoći poljoprivrednicima koji su upali u krizu zbog pandemije“, poručio je Tertš dodajući još kako mora postojati bolja ravnoteža između snabdevanja hranom i Zelenog plana. 

Treba napomenuti kako Evropska unija u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike planira da sprovodi instrument "EU sledeća generacija", među kojom je i digitalizacija i zeleni prelaz poljoprivredno-prehrambenog sektora. 

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa, kao deo plana oporavka EU?

Precizna i digitalna poljoprivreda mogli bi da bude jedna od alata za postizanje evropskih ciljeva Zelenog dogovora i strategije Od njive do trpeze.


Tagovi

SAD Evropska unija F2F Poljoprivredna proizvodnja Uvoz Izvoz Protekcionizam Sonny Perdue Bezbednost hrane Janusz Wojciechowski Hermann Tertsch


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.