Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta tla
  • 22.03.2020. 07:30

Samo 0,41odsto finansija odlazi na ispitivanje kvaliteta tla, a ostalo na vodu i vazduh

Savez za održivost tla ističe da premalo ulaganja u nadzor zemljišta ostavlja javnost u neznanju o stanju na selu i dovodi do povećanog rizika od poplava, pretnji sigurnosti hrane i gubitka biološke raznovrsnosti.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 105
  • 4
  • 0

Engleski aktivisti zaštite životne sredine otkrili su da samo 0,41odsto novca uloženog u monitoring ekosistema odlazi na ispitivanje kvaliteta zemljišta i to uprkos činjenici da se zemljišta u svetu suočavaju s krizom, uključujući i ona u Velikoj Britaniji.

Brojke su zapanjujuće - 60,5 miliona funti je uloženo za praćenje kvaliteta vode, 7,65 miliona za proveru vazduha, a samo 284.000 funti za nadzor tla. Nesklad je otkrio Savez za održivost zemljišta (SSA).

Kvalitet tla značajan je za zdravlje vode i vazduha

Direktorka saveza, Elen Fej za bbc kaže: "Ove brojke su zapanjujuće, ali ne i iznenađujuće. Mogli bismo zapravo da uštedimo novac i očuvamo životnu sredinu ulažući u praćenje kvaliteta tla, jer bi ti rezultati bili značajni i za zdravlje vode i vazduha".

Uvodi se veći porez za poljoprivrednike koji ne koriste svoja zemljišta

Iz Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra) kažu kako planiraju da osmisle indikatore kvaliteta tog resursa i uspostaviti novi nacionalni plan praćenja.

Ovlašćenje bi se u predlogu Zakona o poljoprivredi moglo iskoristiti za podršku praćenja tla, ali iz SSA-a kažu kako nisu videli nikakve dokaze da će se Defra obavezati u finansiranju ispitivanja i praćenju kvaliteta.

Neka plodna tla bi mogla postati neproduktivna

Sve je veća opšta zabrinutost za stanje zemljišta. Izveštaj Komiteta za nadzor životne sredine još iz 2016. godine upozorio je da neka od najplodnijih područja Velike Britanije gube na vrednosti te da bi mogla postati neproduktivna. To je zato što savremene metode uzgoja obično ne štite tlo od gubitka sadržaja ugljenika (što je jedan od vitalnog značaja za borbu protiv klimatskih promena) ili zbog ispiranja usled jakih kiša.

Suši se evropsko zemljište: Umesto da upija ugljen dioksid, oslobađaće ga?

Ipak, Fej otkriva da se posvećenost organizacije "Natural England" i njihovo nadgledanje zemljišta bazira na proceni samo 20 parcela i to u četiri nacionalna rezervata prirode.

Održivo upravljanje do 2030. godine

SSA grupa poljoprivrednika, naučnika i ekologa ističu da premalo ulaganja u nadzor tla ostavlja javnost u neznanju o stanju na selu i dovodi do povećanog rizika od poplava, pretnji sigurnosti hrane i gubitka biološke raznovrsnosti. Kris Kolins ispred ove grupe, kaže: "U 25-godišnjem planu zaštite životne sredine čvrsto se zalažemo za održivo upravljanje tlom do 2030. i poboljšanje njegovog kvaliteta."

Uzorkovanjem zemljišta do boljih prinosa

"Da bismo preokrenuli degradaciju naših tala i vratili ih u zdravo stanje na nacionalnom nivou potrebna nam je dugoročna obveza praćenja na poljoprivrednom i nacionalnom nivou. Bez funkcionalnog programa praćenja, ne znamo njihovo stanje", nadodao je on.

Profesorka Bridžit Emet iz Centra za hidrologiju i ekologiju govori: "Ovo je već duže vreme frustracija, a kakvo je stanje našeg zemljišta jednostavno ne znamo", te ističe kako ovaj resurs nije teško nadzirati jer ne migriraju poput ptica, nemaju tokove poput reka već ostaju tamo gde jesu.


Tagovi

Engleska Velika Britanija Kvalitet zemljišta Ispitivanje kvaliteta tla Analiza zemljišta Finansiranje Biodiverzitet


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.