Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iskopavanja
  • 26.09.2023. 09:00
  • Šumadijski okrug, Guberevac, Opština Knić

Sastanak u Guberevcu povodom rudarskih istraživanja: "Ne damo svoju zemlju"

Mi smo predsednika opštine obavestili da mi ne dozvoljavamo da bilo ko dolazi u naše selo, ni u privatnom ni u državnom svojstvu. Fizički ćemo da branimo jer ne damo svoju zemlju, rekao je dr Milija Palamarević ispred Organizacionog odbora ove akcije.

Foto: Facebook/Guberevac
  • 463
  • 415
  • 0

Povodom planiranih geoloških istraživanja na teritoriji nekoliko sela opštine Knić i sela opštine Kraljevo, sazvan je sastanak u Guberevcu u subotu, 30. septembra. Organizatori u pozivu ističu "opštu opasnost po njihovu imovinu i živote" ovim istraživanjima, a ispred organizacionog odbora ove akcije dr Milija Palamarević za Agroklub kaže da se sa prvim ispitivanjem krenulo još prošlog proleća. 

"U pitanju je firma "Stara planina resources doo", koja se predstavlja kao državna, a u stvari je kanadska. Registrovana je pod domaćim imenom, jer po zakonu strana firma ne može da radi istraživanja. Prva faza je bila elektrohemijsko očitavanje, a nakon toga je počelo razvlačenje žica i sondi po privatnim livadama, poljima, šumama. Kad smo ih pitali, šta rade, rekli su da imaju dozvole, ali to je bila laž", ukratko objašnjava Palamarević.

Dodaje još podatak, da je firma, nakon što su istraživače "isterali pred fazu bušenja", dobila dozvolu Ministarstva rudarstva.

Nastavljaju se geološka istraživanja u Istočnoj Srbiji bez pristanka vlasnika parcela?

Inače, o istraživanjima ove firme u Istočnoj Srbiji pisali smo ranije. Tada smo je kontaktirali za detaljnije objašnjenje, preko dostupnih podataka na APR-u. Međutim, na poslat meil nismo dobili odgovor, a istaknut broj telefona vodi do advokatske kancelarije sa kojom su oni nekada sarađivali.

"Fizički ćemo braniti svoju zemlju"

Četiri sela su upotpunosti zahvaćena ovim projektom u Šumadijskom okrugu i jednim u Raškom; Pajsijević, Leskovac, Gubereva, Vitkovac i Pečenog, a još nekoliko delimično.

"Pozivamo sve dobre ljude da dođu i da nam pomognu da se odbranimo", kaže Palamarević dodajući da će sastanak biti održan u Domu kulture u Guberevcu od 18h.

Specijalni gost biće prof. dr Ratko Ristić sa beogradskog Šumarskog fakulteta koji će sa stručnog stanovišta objasniti šta će se desiti ukoliko se istraživanja nastave, a na svakom je "odluka" da li će to podržati ili ne.

"Mi smo predsednika opštine obavestili da mi ne dozvoljavamo da bilo ko dolazi u naše selo, ni u privatnom ni u državnom svojstvu. Fizički ćemo da branimo jer ne damo svoju zemlju", determinisan je Palamarević.


Tagovi

Rudarska istraživanja Geološka iskopavanja Milija Palamarević Guberevac Opština Knić Opština Kraljevo Ratko Ristić Sastanak


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...