Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SCARYBIRD
  • 24.07.2018. 16:00

SCARYBIRD: Da više u proizvodnji nemate problema s pticama

Lak, mobilan, postojan, efikasan, ekološki prihvatljiv i što je važno jeftiniji u odnosu na druga rešenja SCARYBIRD zaslužuje da bude deo opreme naprednijih ratara, povrtara, voćara i vinogradara

Foto: Aleksandar Červicki
  • 4.116
  • 201
  • 0

Čvorak, golub, vrabac, svraka, vrana, lasta, galeb, kormoran, kos samo su neke od ptica koje izazivaju veliku štetu na poljoprivrednim usevima. Ptice atakuju i na ribnjake, trake sistema za navodnjavanje "kap po kap", farme peradi, silaže, aerodorme, marine, kuće i stambene zgrade. Uzrokuju gubitak prinosa, oštećenja na objekatima i prljaju pokretnu i nepokretnu imovinu.


Ptice mogu nositi i prenositi bolesti uključujući toksoplazmozu, encefalitis, salmonelu, a udisanje njihovih izmeta može uzrokovati druge bolesti, uključujući histopiazmozu i kriptokokozu. Takođe, ptičji izmet može uzrokovati značajne štete i propadanja na objektima i vozilima. Gnezda mogu začepiti cevi, izazvati strujni udar i privući sekundarne štetne insekte i bube kao što su grinje, komarci. Dobra vest je da postoji efikasan odgovor na ove probleme.

SCARYBIRD - odbija ptice od useva

Stručnjaci francuske firme SCARYBIRD iskoristili su rezultate naučnog posmatranja ptica kojim je utvrđeno da se manje ptice plaše jedino velike ptice, velikog predatora, poput orla, sokola, jastreba. Tokom trogodišnjeg perioda SCARYBIRD konstruktori su usavršili današnji oblik proizvoda koji služi za zaštitu poljoprivrednih useva od ptica.

Postoje dve verzije proizvoda, osnovna od 6 metara (najpopularnija, primenjiva svuda, težine oko 2kg) i produžena od 9 metara (koristi se u visokim voćnjacima, težina skoro 4 kg)!

Konstruisana je, slobodno rečeno, neka vrsta zmaja u obliku orla koji svojim asimetričnim i nepravilnim letom imitira let velikog predatora, a pokreće ga vetar minimalne brzine već od 2 km/h!
 

SCARYBIRD - pokreće ga vetar minimalne brzine već od 2 km/h

Testiranjem i primenom proizvoda u "odbijanju" ptica štetočina potvrđena je njegova efikasnost u visokom procentu, a primećena je i odsutnost mačaka, pasa, pa i zečeva na površinama gde je SCARYBIRD postavljen.

SCARYBIRD nije invanzivan i nije bučan te ne smeta okolini, kao što su gasni pištolj i top, upotreba lovačke municije, lepljive trake, bodljikave trake, gel a verovatno najvažnija osobina je da se na njega ptice se ne navikavaju kao što je to slučaj sa mnogim drugim poznatim uređajima i metodama.

Brojne prednosti SCARYBIRD-a

SCARYBIRD nije skup kao npr. laser, ultrazvuk, dresirani sokolovi, pojedinačna i redna mreža. Uz to potpuno je ekološki: ne troši energente osim vetra (već povetarac od 2 km/h pokreće sistem), lako se montira i prenosi (5 min, 2kg), u funkciji je non-stop (24/7) a traje i više sezona.

Postoje dve verzije proizvoda, osnovna od 6 metara (najpopularnija, primenjiva svuda, težine oko 2kg) i produžena od 9 metara (koristi se u visokim voćnjacima, težina skoro 4 kg)!

Ispod teksta potražite foto galeriju gde je prikazana procedura postavljanja uređaja, kao i fotografije sa terena!

SCARYBIRD je izrađen je od profesionalnih materijala koji se koriste u alpinizmu, padobranstvu i nautici (fiberglas, aluminijum, čelik visoke čvrstoće, kevlar, duplo štepano UV tretirano specijalno platno) tako da je otporan na ekstremne vremenske uticaje. Komplet čine: zemni stalak, zmaj sa kanapom i zakačaljkama, teleskop štap i transportna torba.

Uspešno se distribuira u Zapadnoj Evropi, a takođe i u Izraelu, Litvaniji, Kipru, zatim u Kanadi, SAD, Meksiku, Čileu, Peruu, Bocvani, Australiji, a od nedavno i u Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji. SCARYBIRD je član uglednog evropskog udruženja Dunav soja sa sedištem u Beču.

Pozitivna iskustva korisnika

SCARYBIRD, između ostalih, koriste i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut za kukuruz Zemun Polje, Ag.Co., Bačko Petrovo Selo/Ada, Beška agrar Krčedin, Povrće Tufegdžić Štitar, Opšta zemljoradnička zadruga Kać, ZZ Debeljački Nadalj, ZZ Livade, Tovariševo, PG Milanov Silbaš, PG Letić Čenej, PG Mer Nikinci, PG Čavić Titel, PG Paroški Despotovo, PP Milan Stojanoski, Stari Lec, ORG PG Josip Mamužić Ljutovo, ORG PG Gligorije Stanimirov, Nadalj, ORG PG Živojin Deljanin, Čenta, AGROINTER d.o.o, Novi Sad, Novoplus d.o.o, Crvenka, Rasadnik REVA-DVA, Krnjača, Salaš "Đorđević" Palić-Šupljak.

Mislite o usevima na vreme

 Vladimir Miklič, rukovodilac odeljenja za industrijsko bilje u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo:

"Prvi put sam SCARYBIRD video pre nekoliko godina kod naših partnera u Francuskoj. Oni ga koriste na selekcionim poljima. Mi ga koristimo od prošle godine pošto imamo problem sa čuvanjem naših ogleda od ptica. Kupili smo nekoliko komada i mogu reći da smo nakon godinu dana zadovoljni."

Živojin Deljanin, ima 13 hektara pod višnjom i rasadnik. Kupio je 10 uređaja SCARYBIRD.

"Štitim i voćnjak ali i rasadnik koji je pokriven sistemom za navodnjavanje "kap po kap". Uređaj čuva trake pošto ptice hoće da ih buše kako bi pile vodu. Uređaj je efikasan. Savetovao bih samo da se s vremena na vreme premesti bar za nekoliko desetina metara."

Dušan Tufegžić u Štitaru kod Šapca na 30 ha proizvodi povrće a na 50 ha ratarske useve.

"Iako je uređaj preporučen za površinu od jednog hektara mogu da potvrdim da je efikasan i na parcelama od 4 hektara. Imao sam problema sa vranama i sa rodama. Godinama sam plaćao čuvare. Ove godine na obe njive gde sam postavio uređaje - vranu nisam video. Isto je i sa rodama. Ako se vrana približi na 300 metara do njive kada ugleda imitaciju grabljivice odmah se okreće i odleti sa njive."

Brojne promocije SCARYBIRD-a

Od 1. marta 2017. godine proizvod je dostupan i u Srbiji. Već na premijeri 10. - 11. marta u Šapcu, na dobro posećenom Regionalnom poljoprivrednom sajmu, proizvod je izazvao znatno interesovanje. Proizvođači organske hrane koji su odmah prepoznali kvalitet proizvoda i mogućnost rešavanja problema sa pticama metodom koja je u skladu sa principom očuvanja životne sredine i pravilima organske proizvodnje!

SCARYBIRD je izrađen je od profesionalnih materijala koji se koriste u alpinizmu i nautici (foto: Goran Mulić)

SCARYBIRD je izazvao pažnju tokom održavanja 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu kao i na 14. Šumadijskom sajmu poljoprivrede gde uređaj predstavljen voćarima. Uređaj je uspešno predstavljen i na Danu polja u organizaciji Instituta za ratartsvo i povrtarstvo, kao i na zimskom Savetovanju agronoma na Zlatiboru. Usledili su sajmovi u Valjevu i Bačkom Petrovcu, kao i međunarodni u Plovdivu i Budimpšeti. Ne bi trebalo izostaviti ni Dane polja u organizaciji Dunav soje.

Za dodatne informacije o samom proizvodu, nejgovoj upotrebi, obratite se firmi EcKER d.o.o na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

EcKER SCARYBIRD Repelent Ptice Zaštita Dunav soja Polje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

EcKER doo

Kosovska 26/I/5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38163500507, e-mail: eckerdoo@gmail.com web: http://www.ecker-france.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D