Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomske mere
  • 14.03.2022. 14:00

Severna Makedonija i Crna Gora ograničavaju izvoz, smanjuju PDV i akcize na gorivo

Makedonija ograničava izvoz žitarica, brašna, ulja, a izmenila je i zakon o PDV-u i akcizama. Crna Gora je ukinula, odnosno smanjila PDV na određene prehrambene namirnice kao i smanjila akcize na gorivo.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 206
  • 104
  • 0

Podstaknuta situacijom u Ukrajini i uticajem na evropsko i globalno tržište, Vlada Severne Makedonije je na predlog svog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gazdinstva u petak, 11. marta donela odluku o ograničavanju izvoza pšenice, ječma i brašna od ovih žitarica, ali i kukruza, semena suncokreta te njegova ulja. 

Sprečavanje trgovačkih špekulacija

U svom saopštenju kažu kako je reč o prevenciji, a da bi se izbegle špekulativne radnje trgovaca i proizvođača kao i zaštitila domaća proizvodnja, tržište i građani. 

"Ovu odluku Vlada donosi iz predostrožnosti, kako ne bi došlo do velikih poremećaja na tržištu zbog odluka o ograničenju i zabrani izvoza u druge zemlje u regiji", izjavio je tim povodom ministar privrede Krešnik Bekteši dodajući da Severna Makedonija ima dovoljne zalihe pšenice i kukuruza za pokrivanje domaćih potreba.

Istaknuo je da privatni mlinovi i preduzeća u zemlji imaju više od 50.000 tona zaliha pšenice, 10.000 t kukuruza i 8.000 t ječma, a što je rezultat rasta domaće proizvodnje pšenice sa 195 hiljada tona u 2017. na 253 hiljada tona u 2021. godini.

Idući je dan Vlada ove države usvojila i izmene zakona o PDV-u i o trošarinama, kojim su smanjene stope poreza na gorivo sa 18 na 10 odsto i trošarine u zavisnosti od srednje cene na berzi. Takođe, uvedeno je i oslobađanje od plaćanja PDV-a na hleb, brašno tipa 400, šećer, suncokretovo ulje, kravlje mleko s 2%, 3,2% i 3,5% masti, meso, pirinač i jaja.

Crnogorske mere

Iz istog razloga je Vlada Crne Gore usvojila mere čija se vrednost procenjuje na 20 do 50 miliona evra. Njima se planira privremeno ukidanje PDV-a na ulje i brašno, a koji je do sada iznosio sedam odsto, smanjiti za so i šećer sa 21 na sedam odsto te smanjiti trošarine na gorivo, od 40 odsto umesto dosadašnjih 20. 

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na konferenciji za medije kazao je da je pripremljen plan interventnih nabavki, ali i zakon kojim bi se ograničile cene osnovnih prehrambenih namirnica. Pojasnio je da će Vlada u slučaju inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard i ekonomiju, posebnim podzakonskim aktima biti u mogućnosti utvrditi listu proizvoda i njihovu maksimalnu cenu.


Tagovi

Severna Makedonija Crna Gora Krešnik Bekteši Jakov Milatović Ekonomske mere PDV Ograničenje izvoza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.