Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalivni sistem Agrolika
  • 27.05.2017. 16:30

Sistem za navodnjavanje 1.000 ha oranica

Zemljoradničk zadruga Agrolika iz Bačkog Gračaca će, zahvaljujući zalivnom sistemu, moći da navodnjava 1.000 hektara oranica. Na realizaciju ideje čekali su 20 godina.

Foto: Pokrajinski sekretartijat za poljoprivredu
  • 921
  • 41
  • 0

Zalivni sistem Agrolika je projekat Zemljoradničke zadruge sa istim imenom, vredan 2,5 miliona evra. On će omogućiti da ova zadruga iz Bačkog Gračaca zaliva hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ideja duga 20 godina

Ostvaren je san preduzeća, dug dve decenije, rekao je Zvonko Banjeglav, direktor Zemljoradničke zadruge Agrolika:

"Osnovna ideja čitavog projekta je da se u svakom trenutku u toku godine dobijaju stabilni i visoki prinosi poljoprivrednih kultura. Kompletna investicija realizovana je iz sopstvenih sredstava".

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, koji je prisustvovao otvaranju, rekao je da je ZZ Agrolika sjajan primer društveno odgovornog preduzeća, koje čini sve što je potrebno za kvalitetniji život na selu.

Voda iz Velikog bačkog kanala

Zalivni sistem koristi vodu iz Velikog bačkog kanala. Crpna stanica ima kapacitet od 600 litara u sekundi. Trafostanica je jačine 630 kilovatampera, a cevovod je dugačak 11 kilometara. Energetski kablovi za napajanje centar pivot uređaja, kojih ima 12, dugi su 23 kilometra. Izvođač radova bila je firma "Agroakva" iz Veternika, a radovi na su trajali osam meseci. ​

Foto: Pokrajinski sekretartijat za poljoprivredu


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zvonko Banjeglav Vuk Radojević Bački Gračac Agrolika Zadrga Zalivni sistem


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.