Pretraživanje tekstova
Opština Sjenica pokrenula je projekat kandidovanja tehnologije pripreme sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa od čega bi veliku korist bi mogli da imaju proizvođači, ali i čitava lokalna zajednica.
Opština Sjenica pokrenula je projekat kandidovanja tehnologije pripreme sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, prenosi blic.rs. Kako je objasnio pomoćnik predsednika opštine Mustafa Baltić, od tog projekta veliku korist bi mogli da imaju proizvođači, ali i čitava lokalna zajednica.
Pre svega na ovaj način bi se rešio problem nestanka proizvoda utapanjem u industrijske i nekvalitetne sireve, sprečile zloupotrebe, a brendiranje i promovisanje ekskluzivnosti i kvaliteta bilo bi podignuto na viši nivo, dok bi se povećali poljoprivredni i turistički kapaciteti sjeničkog kraja, tvrdi Baltić.
Predsednik skupštine Opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin je naglasio da je zaštita tradicionalnih vrednosti izuzetno važna, jer se tako čuvaju specifično ovog kraja, ali se i približavaju drugima. Sjenica je već postala prepoznatljiva na turističkim mapama ne samo Srbije i regiona, već i Evrope i čitavog sveta, a svakako da će zaštita tehnologije izrade sjeničkog sira biti dodatni zamajac u razvoju turizma i čitave opštine, istakao je Fijuljanin.
Kandidaturu sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa je pripremila opština Sjenica u saradnji sa Etnografskim institutom iz Beograda. Laboratorija Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela dokazivaće i kontrolisati kvalitet tog sira kao i tehnologiju proizvodnje i time dati dodatnu vrednost što je cilj ovog projekta, kazao je direktor Regionalnog centra Esad Hodžić.
Foto: bigstockphoto.com, Dustytoes
Izvori
Tagovi
Sjenički sir Sir Sjenica Mleko Mlečni proizvodi Ruralni razvoj UNESCO Mlekarstvo
Autor
Više [+]
Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.