Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski učitelj
  • 27.09.2018. 08:15

Škola u Čestinu proslavila 200 godina - ali bez đaka!

Mnoštvo dece došlo je da proslavi dva veka od osnivanja jedne od najstarijih škola u Šumadiji. Zaličilo je da je seoska škola puna smeha i graje, ali sreća je trajala samo jedan dan. Jer, ove godine i poslednji đak je otišao iz klupe. Kada je osnovana pre dva veka škola je imala osam đaka.

Foto: Biljana Nenković
  • 363
  • 14
  • 0

Nekada je u seoskoj školi u Čestinu, u podnožju Gledićkih planina, koja je osnovana za vreme Miloša Obrenovića, bilo i preko 80 učenika. Radila je u dve smene. Srećnog posleratnog doba prisetio se za veliki jubilej i nekadašnji učitelj Sreten Marković. Kaže da mu je bila čast što je bio seoski učitelj, koji nije imao samo obavezu da uči đake, već i da razvija školu.

Škola imala bazen - đaci sadili jablanove

Za dvesta godina postojanja, ova seoska škola prešla je put od voštanih sveća i bubnjara, do prve sijalice i olimpijskog bazena.

"Kada sam došao 1960. godine iz susednog sela Gledić, nije bilo struje u školi. Za četiri godine učiteljevanja zajedno sa svojom suprugom, uspeo sam da  isposlujem da zasvetli sijalica u zgradi. Za vreme mog boravka uspeli smo uz pomoć tadašnje opštine da napravimo olimpijski bazen ispod manastirske porte, koji danas na žalost nije u funkciji. Sadio sam zajedno sa mojim učenicima jablanove, koji su i dan-danas tu", priča Sreten, 87- godišnji seoski učitelj.

Marković podseća javnost da je ova škola značajan kulturno-istorijski spomenik, ne samo za Šumadiju, već bi trebalo da zavređuje pažnju cele Srbije.

Škola
Dečja graja je trajala samo jedan dan

Doktor 1818. poklonio školu svom kraju

Škola se nalazi u selu Čestin u gružanskom kraju, ali je svi prepoznaju kao školu u Kamencu, po istoimenom manastiru osnovanom pre šest vekova. Sagrađena je u manastirskoj porti. Zgrada je poklon dr Nikole Nikolajevića, Gružanina, koji je ostavio školu "budućim generacijama da se u njoj obrazuju i vaspitavaju". Ubraja se među najstarije škole u oslobođenoj Srbiji za vreme Miloša Obrenovića.

"Ovo je značajna baština Šumadije. Danas je mnogo bivših učenika i njihove dece i unuka došlo da proslavi 200 godina postojanja. Na žalost, dečiji smeh se čuje samo danas, jer ove godine i poslednji đak je otišao iz klupe. A nekada - sve je vrvelo. Đaci su dolazili iz svih okolnih sela. Kada sam ja došao, imala je 87 učenika. Bili su zainteresovani za gradivo, a roditelji puni poštovanja prema učiteljima. Bili smo i omiljeni u selu, ali je tome, priznajem, više doprinela moja supruga, koja im je bila više od učiteljice", priseća se nekadašnji seoski učitelj.

Đaci zimi spavali u školi

O istorijatu škole u XIX veku, postoji tek nekoliko pisanih tragova. U dokumentu "Prečanski učitelji i književnost 19. veka" navodi se da je Georgije Mihaljević, nekadašnji štampar u Kraljevskom univerzitetu u Budimu, živeo i radio kao učitelj baš u Kamencu 1826. godine. Tu ga je pronašao Joakim Vujić, osnivač srpskog pozorišta i zapisao: "Nedaleko od crkve, preko potoka, nahodi se i jedna siromašna škola s osam učenika i učiteljem koji je bio sobiratelj slavne budimske tipografije".

Skamije
Đaci u drvenim skamijama

Još se navodi da su za vreme jakih zima, koje ovde dugo traju i velikih snegova, deca ostajala u školi. Stoga je postojala spavaonica za učenike i dva stana za učitelje. Danas su ostale samo prazne drvene skamije, koje su deca na tren oživela, sećajući se početka rada prve škole u Gružanskom kraju.


Tagovi

Seoska škola Čestin Gruža Miloš Obrenović Dva veka postojanja Sreten Marković Seoski učitelj Kamenac Manastirska porta


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!