Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sonja Marinković
  • 09.12.2018. 09:00

Školarci zaokružili proces od njive do trpeze

Učenici poljoprivredne škole "Sonja Marinković" u Požarevcu godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije.

Foto: Bigstock / Keith Homan
  • 125
  • 4
  • 0

Učenici poljoprivredne škole "Sonja Marinković" u Požarevcu u okviru redovne nastave pripremaju zdrave proizvode od povrća i voća. Deo se koristi za ishranu u učeničkom domu, a ostatak se prodaje na lokalnoj pijaci. Sve što zarade, ulaže se u dalju proizvodnju. Na ovaj način naučeno primenjuju u praksi.

Godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije. Kako su rekli za RTS, uživaju u poslu: "Obožavamo ovde da radimo. Prelepo je, jer se mnogo toga nauči. Ili obnavljamo nešto staro, ili učimo nešto novo, kao što je cvekla i aronija", kaže učenica drugog razreda Milena Spasić dok njen vršnjak Vladimir Živojinović dodaje: "Mislim da će ova praksa da mi pomogne u životu da lakše nađem posao".

Dovoljno radnog iskustva za prvi posao

Kako tvrde u školi, učenici iz nje izlaze sa dovoljno radnog iskustva za prvi posao. "S obzirom na to da su to deca iz poljoprivrednog kraja, imaju mogućnost da sa njihovih parcela i dobavljača dobiju sirovinu, koju mogu u svojim radionicama da prerade", objašnjava profesorka stručnih predmeta Mira Hrkalović.

Ipak, ovde se ne radi o dualnom obrazovanju. Škola je registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, pa zaokružuju proces od njive do trpeze. "Poljoprivredni tehničari su zaduženi za proizvodnju, a njihove proizvode prerađuju učenici prehrambene struke. Na kraju sve se plasira preko naše prodavnice, a deo je namenjen Domu učenika", objašnjava Vidoje Vukašinović, direktor škole.

Prodavnica na piaci uskoro će imati u ponudi i mleko, zamrznuto testo i druge proizvode ostalih smerova ove škole.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Poljoprivredna škola Sonja Marinković Požarevac Mira Hrkalović Vidoje Vukašinović Cvekla Džem Aronije Šljiva Matični sok


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.