Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara planina
  • 06.06.2019. 08:00

Slovenac na obroncima Stare planine uzgaja lekovito bilje

Na obroncima Stare planine, Slovenac Gorazd Cuk u Tamnjanici na 53 hektara zasadio lekovito bilje, borovnicu i ruže, a na jednom hektaru i vinograd sa četiri sorte grožđa. Paralelno sa poljoprivredom Gorazd je pokrenuo i brojne umetničke aktivnosti.

Foto: Dragana Milićević
  • 1.054
  • 41
  • 0

Slovenac Gorazd Cuk je pre tri godine na obroncima Stare planine, u ataru sela Tamnjanica kupio i zasadio 53 hektara pod lekovitim biljem, borovnicom i ružama. Na jednom hektaru je zasadio i svoj vinograd sa četiri sorte grožđa. 

Paralelno sa poljoprivredom Gorazd je pokrenuo i brojne umetničke aktivnosti preko svog Udruženja "Pigmalion", pa će tako ove godine Tamnjanica ugostiti više od 45 slikara, vajara i fotografa iz celog sveta čija će dela krasiti zidove poznatih kolekcionara i galerija.

Biznis je imati zdravu sredinu i organsku hranu

Slovenac kako kaže ima poslovnu priliku i izazov koji je uspeo da uklopi sa svojom strašću, umetnošću. Vidi kako kaže veliki potencijal, ali ne samo za sebe već za sve one koji bi delili njegovu posvećenost u tom poslu ka oživljavanju kraja.  

"Mislim da ne postoji čovek koji može biti ravnodušan pred lepotom polja pod procvalom lavandom ili smiljem, a u pitanju su hektari, čitava brda obojena u ljubičastu ili žutu boju. A kada čovek već dođe treba mu ponuditi neki sadržaj, suvenir, hranu pa i prenoćište. Predeo je kao naslikan u svim godišnjim dobima",  kaže Gorazd za Večernje novosti. 

U tome vidi priliku da Tamnjanica postane privlačna turistima. "Nije biznis samo u fabrikama, biznis je imati zdravu sredinu i organsku hranu, a ovde toga ima napretek", kaže on, a već je krenuo da radi na promociji čitavog kraja i to uz pomoć umetnosti.  

Složni (smo) u očuvanju reka Stare planine

Područje gde rastu biljke kojih nema na drugom mestu u svetu 

Kaže da ne želi sam da nosi celu priču već da i drugi ljudi vide interes da proizvode mleko, sir, jaja, vino koje mogu skuplje prodati, jer će nositi oznaku da su proizvedeni na poljima lekovitog bilja. "Samo na ovom području rastu 133 biljke kojih nema na drugom mestu u svetu, pa kako onda može biti loše mleko ako ga daju krave koje ovde pasu".

Umesto da četiri puta godišnje okopava lavandu i smilje, mogle bi tu kaže on da pasu hiljadu ovaca. Ipak primećuje da je teško naći stočare. "To je generalno problem, pored loše infrastrukture", veli Gorazd i kaže da se Tamnjanica nalazi na dva sata vožnje od Sofije i Skoplja, a samo pola sata od Niša.

Nikada pre nije imao dodirnih tačaka sa Srbijom. Međutim, toliko ju je zavoleo da je često kako pišu Večernje novosti bolji promoter od nas samih.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Stara planina Uzgoj lekovitog bilja Slovenija Srbija Uzgoj vinove loze Gorazd Cuk


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.