Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambasada Španije ICEX
  • 16.05.2022. 12:00

Španija na Poljoprivrednom sajmu: Tehnologijom i inovacijama do poboljšanja prinosa i kvaliteta

Španija je danas vodeći proizvođač povrća i svinjskog mesa u EU, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja i dugi proizvođač vina u svetu.

Foto: ICEX
  • 689
  • 164
  • 0

Mudrom poljoprivrednom politikom i kroz razvoj napredne tehnologije, Španija je prevazišla nepovoljne geografsko-klimatske faktore i postala jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika voća i povrća. U međuvremenu, čak i u podnebljima kojima je priroda do sada bila naklonjena, klimatske promene nas upozoravaju da će za uspeh u poljoprivrednoj proizvodnji biti neophodno primeniti adekvatna tehnološka rešenja, kako bi se smanjili rizici i izbegla šteta, ali i da bi se poljoprivrednici prilagodili na novonastale uslove i poboljšali prinos.

 Pet španskih poljoprivrednih kompanija predstaviće se na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u Hali 1, na nacionalnom štandu Kraljevine Španije.

Španski poljoprivredni sektor je odličan primer neophodne primene napredne tehnologije radi poboljšanja proizvodnje, prinosa i kvaliteta, uz optimizaciju troškova i zaštitu životne sredine. Zahvaljujući ovim ulaganjima, Španija je danas vodeći proizvođač povrća i svinjskog mesa u EU, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja i dugi proizvođač vina u svetu.

"Kada je reč o plasteničkoj proizvodnji, Španija je druga zemlja u svetu po površini pokrivenoj plastenicima, više od 73.000ha, najviše za uzgoj voća i povrća. Zahvaljujući tome, na jugu Španije voće i povrće se može proizvoditi i plasirati tokom cele godine," navode iz ICEX-a.

Posebno se ističe region Almerija, sa više od 30.000 hektara plastenika, (foto: MCS Invernaderos)

Posebno se ističe region Almerija, sa više od 30.000 hektara plastenika, koji je postao "bašta Evrope", vodeći region u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i sa proizvodnjom voća i povrća koja predstavlja praktično polovinu ukupne proizvodnje u Andaluziji. Pored toga, solarne staklenike na jugu Španije karakteriše održivost i očuvanje životne sredine. S jedne strane, u ovim plastenicima primenjuje se biološka kontrola kako bi se štetočine koje ugrožavaju useve zadržale na niskom nivou, čime se minimizira upotreba hemijskih pesticida. S druge strane, većina plastičnih materijala sa ovih plastenika se reciklira i ponovo koristi.

Prva zemlja EU po navodnjavanoj površini

Pored toga, u španskoj klimi koju karakteriše suvoća, sistemi za navodnjavanje su odigrali ključnu ulogu u konsolidaciji Španije kao poljoprivredno-prehrambene sile. Španija je danas prva zemlja EU po navodnjavanoj površini, sa skoro 4 miliona hektara, što predstavlja 22% ukupne površine obradivog zemljišta u Španiji. Pored toga, uspešan proces modernizacije sistema za navodnjavanje u poslednjih 20 godina učinio je Španiju međunarodnim modelom u modernizovanom navodnjavanju. Na taj način, čak 75% navodnjavanja u Španiji sprovodi se po sistemu kontrolisanog i lokalizovanog navodnjavanja, i tako se troši manje vode.

"Pored toga, Španija je veliki potrošač i proizvođač biođubriva i proizvoda za ishranu bilja, sektor u kojem su španske kompanije sve više fokusirane na inovativne proizvode koji povećavaju prinose useva, ujedno smanjujući negativni uticaj na životnu sredinu", dodaju iz ICEX-a.

Pet španskih kompanija na sajmu

U nameri da i ove godine razmene iskustva sa svojim srpskim kolegama, pet španskih poljoprivrednih kompanija predstaviće se na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. U Hali 1, na nacionalnom štandu Kraljevine Španije, srpski poljoprivrednici moći će da se upoznaju sa vodećim španskim proizvođačima đubriva, preparata za prehranu i zaštitu bilja, plastenika i sistema za navodnjavanje:

MSC INVERNADEROS nudi izgradnju plastenika sa kompletnom opremom i automatizacijom, po sistemu "ključ u ruke". Ove projekte realizuje u skladu sa potrebama svojih klijenata, klimatskim uslovima, ali i zahtevima uzgajanja pojedinih biljnih kultura. Svoje sisteme kreiraju po modularnom principu kako bi pužili mogućnost proširenja.

NOVAGRIC je jedan od lidera u realizaciji sveobuhvatnih projekata za intenzivnu poljoprivredu (plastenici, navodnjavanje, klimatizacija i tehnologija vode). Već duže od četiri decenije NOVAGRIC radi na tome da ponudi najbolju uslugu, od dizajna, preko pokretanja sistema pa sve do podrške, kako bi garantovao uspeh vašeg poslovanja.    

Kada je reč o plasteničkoj proizvodnji, Španija je druga zemlja u svetu po površini pokrivenoj plastenicima, (foto: MCS Invernaderos)

RKD već duže od četiri decenije proizvodi i razvija sve tipove pivot sistema za navodnjavanje (centralni, lateralni i hipodrom sistemi). Stručni tim RKD-a je posvećen istraživanju, projektovanju, proizvodnji i postavljanju najadekvatnijih sistema navodnjavanja. Sisteme kompanije RKD na srpskom tržištu možete naći zahvaljujući njihovoj dugogodišnjoj saradnji sa domaćom kompanijom INGEL AGRO. Upravo je ta saradnja dovela do razvoja najdužih elektrificiranih rendžera na svetu, rentabilnijih u radu u odnosu na naftni pogon.

AGRITECNO je proizvođač organskih đubriva, biostimulatora, preparata za ishranu, kao i preparata za jačanje odbrambenih mehanizama kod biljaka. Njihov rad je usmeren na održavanje ekonomske stabilnosti farmi i podršku uzgajivačima u zajedničkom projektu postizanja održive poljoprivrede. Ekskluzivni distributer kompanije u Srbiji je ZELENI HIT, koji pruža i savetodavne usluge za adekvatno održavanje plodnosti i zdravlja tla, biološku zaštitu i otpornost biljaka uz pomoć njihovih proizvoda.     

TRADECORP je ekspert za mikronutrijente, biostimulatore i specijalna đubriva, čije fabrike se nalaze u Španiji i Irskoj. U saradnji sa svojim distributerom za Srbiju: TRADEAGRO, razvija i proizvodi inovativna rešenja vrhunskog kvaliteta prilagođena agronomskim uslovima podneblja. Njihov portfolio uključuje proizvode kao što su biostimulatori, helati, folijarna precizna đubriva i mikrobiološke preparate kao što su bakterijski inokulanti i ekstrakti, a takođe i moderne adjuvanse.


Tagovi

Platenici Španska poljoprivreda ICEX Tehnologija


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]