Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane
  • 20.08.2019. 08:00

Sporazum sa Evroazijskom unijom 25. oktobra - Evo šta to donosi Srbiji

Sporazum sa Evroazijskom unijom Srbija će potpisati 25. oktobra, kažu u Ministarstvu trgovine. Tada će nam biti otvoren pristup tržištu od 180 miliona ljudi, a proširen je spisak robe i povećane količine koje će moći da se izvezu iz naše zemlje na to tržište.

Foto: Depositphotos/slavkosereda
  • 179
  • 8
  • 0

Evroazijska ekonomska unija širi broj stranih partnera. Pregovaraju sa Singapurom, Izraelom, Egiptom i Srbijom. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev smatra da je potrebno ubrzati procedure neophodne za potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine sa Srbijom i Singapurom.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 posto proizvoda bez plaćanja carina i to u Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Jermeniju. Pregovaralo se tri godine. Pre pet meseci resorni ministri Srbije i Evroazijske unije usaglasili su tekst sporazuma. Izvestan je i termin potpisivanja - u oktobru u Moskvi na Samitu premijera zemlja - članica te Unije. Sledeća faza je ratifikacija sporazuma.

Srbija dobija i novi asortiman proizvoda koji može da izveze bez carine

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacije je rekao da s jedne strane postoji veliki broj roba koji se već nalazi na bescarinskom režimu, a da ovim sporazumom Srbija dobija i novi asortiman proizvoda koji može da izveze bez carine. "Tu, pre svega, mislim na kozji i kravlji sir u neograničenim količinama, sve vrste voća i rakije takođe u neograničenim količinama, 2.000 tona cigareta, 400 određenog kravljeg sira, 90.000 litara vinjaka", naveo je Ljajić. 

Prošle godine robna razmena Srbije sa pet zemalja članica Evroazijske unije bila je 3,4 milijarde dolara - iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

"Ono što je nama sada problem što nemamo dovoljno proizvodnje, ogroman broj sela je faktički mrtav, ekonomske politike bi morale biti tako usmerene da se maksimalno koriste poljoproivredne površine, da se obezbedi navodnjavanje, jer onda će ponuda biti veća da stimuliše ljude ne samo momke iz sela, nego čak i mlade ljude iz grada koji bi se opredelili da ulažu i da imaju biznis vezan za zemljište," kazao je Mladen Kovačević, profesor ekonomije.

Rusija i ranije blokirala uvoz hrane iz Srbije

Evroazijska unija formirana je 2015. godine

Osim prehrambreno-poljoprivrednih proizvoda, ponuda Srbije se, za ekonomiste, tu ne završava.

"Ja računam da i te zemlje računaju da ove strane investicije koje dolaze u Srbiju, jedan od razloga zašto su toliko zainteresovane jeste zato što veruju da će Srbija zaključiti sporazum sa EAU da se nešto i od tih proizvoda, koji se proizvode od Železare do Bora, da će moći da se prodaju na tom tržištu", istakao je Kovačević, prenosi RTS. 

Na ideju predsednika Rusije Evroazijska unija formirana je 2015. godine. Za razliku od Evropske unije u Putinovoj zajednici svaka od zemalja - članica vodi svoju spoljnu politiku, koje su nekad u raskoraku - pre svega u odnosu prema Briselu i Pekingu.

Iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i pored preporuka iz Brisela, kada bude postala članica Evropske unije, dogovor sa Evroazijskom biće revidiran.


Izvori

RTS


Tagovi

Evroazijska ekonomska unija Bescarinski režim Poljoprivredno - prehrambeni proizvodi Sporazum o slobodnoj trgovini Dmitrij Medvedev Rasim Ljajić Mladen Kovačević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

2278

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 2132

Da, potpuno su opravdani 93,6%

Glasova: 102

Ne, nemaju prava da se žale 4,5%

Glasova: 44

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,9%

Pregled ankete

Pregled ankete